Niektóre potrawy powstają z przypadku. Dokładnie jest tak z tą surówką. W lodówce była tylko resztka cykorii i kiszonych ogórków. Obiad był gotowy, tylko nie było nic do niego. Kolejne siekane składniki lądowały w misce. Za każdym razem czegoś brakowało w smaku. Był słony, gorzki i brakowało słodyczy. Idealne okazało się jabłko. Ostrości dodała cebula i dymka oraz musztarda. Ziołowego smaku dodał koperek i natka pietruszki. Finalnie wyszedł świetny mix wszystkich smaków, które idealnie się uzupełniały. Surówka jest idealna do smażonych kotletów. Dzięki goryczy z cykorii, łatwiej się trawi wszelkie ciężkostrawne potrawy. Gorycze cykorii pobudzają wydzielanie żółci, stąd efektywne emulgowanie tłuszczy. Jednak to smak jest tu najważniejszy.
SKŁADNIKI:
– 2 duże cykorie
– 2 duże ogórki kiszone
– 1 duża cebula
– 1 słodkie jabłko (np. Gala)
– 3 drobno posiekane dymki
– 1 kopiasta łyżeczka musztardy
– 2 łyżki drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub innego bezsmakowego
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– cykorię przepołowić wzdłuż i połówki również. Grubo posiekać
– ogórki, jabłko (nie obierać) i cebulę pokroić w drobną kostkę
– włożyć do miski. Dodać musztardę, koperek, natkę, dymkę, olej, sól i pieprz do smaku
– wszystko dokładnie wymieszać
Uwielbiam cykorie i kiszone ogorki , czuje, ze ta salatka bedzie na moi stole, gdy tylko znajde cykorie.Narweszcie znalazlam upragniony,i b. nieskamplikowanu przepis dla siebie. Wiem, ze z nikim sie nie bede dzielic, bo nie lubia cykorii.
Uwielbiam cykorie, czuje, ze ta salatka bedzie na stole czesto.