MAJONEZ Z WODY PO GOTOWANIU CIECIERZYCY
SKŁADNIKI:
– pół szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki
– 2 łyżki soku z cytryny
– pół łyżeczki soli kala namak
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– około 3/4 do 1 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– wodę wstawić na kilka godzin do lodówki
– w blenderze zmiksować przez minutę wodę, sok, sól kala, musztardę i ocet
– powoli dodawać olej do chwili uzyskania gęstej masy
– doprawić solą i pieprzem
MAJONEZ Z AWOKADO
SKŁADNIKI:
– 2 średnie miękkie awokado
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy dobrej jakości
– 1 spora łyżka musztardy
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– przenieść do blendera lub malaksera wszystkie składniki prócz soli i pieprzu
– wszystko dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem
– przechowywać w lodówce do 2 dni
– majonez lekko ciemniej po pewnym czasie
MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ
SKŁADNIKI:
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 3 łyżki nerkowców
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
– sól i pieprz do smaku
– około 1 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– kaszę ugotować w 1 szklance wody. Wystudzić
– nerkowce namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Odlać wodę
– za pomocą blendera lub malaksera zmiksować dokładnie kaszę, nerkowce, musztardę, ocet i cukier
– ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz
MAJONEZ Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI:
– 3 średnie ziemniaki
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie i przestudzić (nie muszą być zimne)
– zmiksować je na gładko z sokiem, octem, musztardą
– ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz
MAJONEZ Z TOFU
SKŁADNIKI:
– jedna kostka naturalnego tofu ok. 200 g (idealny jest jedwabisty)
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka musztardy
– pół łyżeczki soli kala namak
– 1 starty ząbek czosnku
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– pół szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować najlepiej malakserem
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz do smaku
MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI
SKŁADNIKI:
– szklanka ugotowanej białej fasoli
– sok z połowy cytryny
– starty ząbek czosnku
– 1 łyżka musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– fasolę zmiksować na gładko z sokiem, musztardą, octem, czosnkiem
– ciągle miksując dodawać cienkim strumieniem olej
– po uzyskaniu odpowiedniej masy dodać sól i pieprz
MAJONEZ Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
– szklanka mleka sojowego niesłodzonego
– 5 łyżek płatków ryżowych
– starty ząbek czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– mleko przelać do blendera i dodać ocet i miksować minutę
– dodać musztardę i znów miksować minutę
– cienką strużką lać olej
– dodać płatki i czosnek i dokładnie zmiksować
– jeżeli masa jest zbyt wodnista, to dodać więcej płatków
– doprawić solą i pieprzem
MAJONEZ Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
– mały kalafior
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 szklanki mleka sojowego
– starty ząbek czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– około 1/2 szklanki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– różyczki kalafiora (bez ogonków) ugotować do miękkości (najlepiej na parze). Wystudzić
– kalafior zmiksować z sokiem, mlekiem, czosnkiem, musztardą, octem i płatkami
– powoli dodawać olej
– jeżeli masa jest zbyt rzadka, to dodać trochę płatków ryżowych
– doprawić solą i pieprzem
nie
czy płatki ryżowe trzeba ugotować?
Alpro jest niedobre??? To jakie jest ok?
Dzięki za informacje. I jak się sprawdza? Polecasz? Planuje ręczny, przewodowy – w przyszłości malakser.
Blender kielichowy Diamond, malakaser oba KitchenAid
Jakiego miksera używasz? Zastanawiam się nad kupnem KitchenAid? Możesz coś polecić? Zależy mi na kupnie blendera ręcznego jak i takiego, który zmiskuje orzechy na półpłynną masę.
Jak dla mnie to sojowy
A jaki majonez najbardziej podobny do "normalnego"? 😛
u mnie podobnie, wyszła rzadka żółta śmietana. jedynie zamiast soli czarnej użyłam naszej soli kłodawskiej (kamienna niejodowana), a reszta składników wg przepisu i nie wyszło…
Potrzebna pomoc! Nie udał mi się majonez z cieciorkowej wody. Proporcje jw natomiast nie miałam octu jabłkowego, więc dodałam jedną łyżeczkę białego octu. Konsystencja rzadkiej śmietany mi wyszła, w międzyczasie próbowałam ratować się kawałkiem tofu, nie pomogło. Da się coś jeszcze z tym zrobić?
Majonezowcem
Paweł, jesteś magikiem
Z awokado to prawie sama wymyśliłam (chwale się!) Wszystkie składniki dodałam do sałatki osobno i tez było kremowo A w tej chwili włąsnie zrobiłam z jaglanki i nerkowców i chyba coś nie wyszło wlewałam olej po jednej łyżce bo mam taki blender zamykany i miksowałam a i tak olej się nie połączył dokładnie i wygląda jakby było zwarzone choć smak ma fajny … Czy może dłużej miksować?
WOW! mistrzem jesteś, tyle pomysłów na majonezy jeszcze nie widziałam, składam pokłony 😀
Tego z Biedry nie próbowałem ale z Alpro nie wychodzi
Co do sojonezu to absolutnie się nie zgadzam 😀 Ja robię ze słodzonego mleka sojowego z Biedrono- dodaję po prostu więcej sosu sojowego i soli czarnej. Nigdy nie czuć żadnej słodyczy. I do blendera wlewam mleko, dodaję musztardę i od razu cały olej i dopiero potem włączam blender. Zawsze wychodzi pyszny, puszysty sojonez Intryguje mnie też ten z wody po cieciorce. Muszę spróbować.
Z płatków ryżowych i z wody ciecierzycowej
Wszystkie pomysły są świetne!Jak na razie robiłam z białej fasoli i z mleka sojowego, ale koniecznie muszę wypróbować inne wersje! Jaki jest Twój ulubiony?