FOCACCIA Z DYNIĄ I PAPRYKĄ WĘDZONĄ
weganon 14 listopada 2015
 
Dań z dynią na blogu jest bez liku. Jednak mało jest z wykorzystaniem dyni piżmowej. Postaram się to zmienić.
Piżmowa jest idealna do dłuższego przechowywania. Jej gruba skórka zabezpiecza ją przed wysychaniem czy pleśnieniem. U mnie potrafi przeleżeć od jesieni do nawet pierwszych dni wiosny.
Ma bardzo zwartą strukturę i idealnie nadaje się na dań wytrawnych. Niektórzy uważają, że z odpowiednimi przyprawami, przypomina smak mięsa.
Lubię ją też za to, że ma tak mało pestek. Po przekrojeniu uwidacznia się małe zbiorowisko nasionek w dolnej części warzywa.
Piekę ją w całości i nadziewam. Kroję w kawałki i dodaję do gulaszy, farszy do pierogów czy tak jak w tym przypadku do focacci.
Na blogu jest już kilka propozycji na te włoskie placki. Są pyszną przekąską na imprezach. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dodatki, to dowolność. Pomidory zioła, sama cebula itd.
By dyni nadać więcej aromatu, została wymieszana z wędzoną papryką. Musicie koniecznie wypróbować ten patent. Dynia smakuje wybornie.
To do dzieła :)

 

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 3 łyżki oliwy
– łyżka dowolnego syropu lub cukru
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 1 saszetka suszonych drożdży 7 g
– ciepła woda
– połowa dyni piżmowej
– łyżeczka wędzonej papryki w proszku
– sól
– 1 łyżka suszonego oregano
– oliwa


WYKONANIE:

Ciasto:
– w misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami
– dodać oliwę i wymieszać
– powoli dodawać ciepłą wodą w ilości zapewniającej uzyskanie elastycznego ciasta
– ciasto wyrabiamy kilka minut
– miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce
– dynię obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę
– przenieść do miski i polać odrobiną oliwy, a następnie dodać paprykę i dokładnie wymieszać
– ciasto rozwałkować i lekko w nie wciskać kawałki dyni 
– posypać oregano i solą
– polać oliwą
– piec 30 minut w 210 stopniach

 

7 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *