SKŁADNIKI:
– szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej
– szklanka suchej zielonej soczewicy
– 1 spora cebula
– szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 0,5 kg dowolnych grzybów (mrożone poza sezonem)
– 1 kostka wędzonego tofu około 200 g
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 3 jagody jałowca
– 2 spore starte ząbki czosnku
– łyżeczka suszonych igieł rozmarynu
– sól, pieprz i gałka muszkatowa do smaku
WYKONANIE:
– kaszę ugotować w 2 szklankach wody pod przykryciem (około 15 min.) i wystudzić
– soczewicę ugotować około 30 min. i wystudzić
– grzyby rozmrozić i wraz z pokrojoną drobno cebulą udusić w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odparować nadmiar płynu i wystudzić
– tofu pokroić w małą kostkę
– płatki zmielić na drobno
– kaszę, soczewicę, grzyby i tofu dokładnie zmiksować malakserem lub blenderem
– dodać do płatków
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– formę do pieczenia wysmarować olejem, a następnie wysypać np. kaszą manną
– włożyć masę
– piec godzinę w 190 stopniach
– wystudzić i przenieść do lodówki (najlepiej kroi się jak jest porządnie schłodzony)
dokładnie tyle samo co gryczanej, czyli około szklankę suchej
czy jak użyję jaglanki to powinnam jej mniej niż 1 szklankę suchej ugotować?
już sama nie wiem, który pasztet zrobić XD na wszystkie nie ma miejsca, a każdy kusi jakimś wyjątkowym składnikiem