Jest tyle składników ważnych w tych pulpecikach, że nie wiedziałem jak je nazwać. Rzeczywiście są smakowe
Gdy spytać się dzieciaków czy lubią pulpeciki z makaronem i sosem pomidorowym, to odpowiedz będzie wiadoma. 9 na 10 powie, że uwielbia, a 10 skłamie
To idealne danie na dziecięce przyjęcie. Zamieniamy mięso mielona na warzywa, dodajemy przyprawy i nie ma siły by nie zjadły. Mało tego. Bardzo chętnie same będą turlały klopsiki. Wiem co mówię, bo miałem warsztaty z dziećmi i chętnie je robiły. Pytań było 100 co do składu. Wybrałem taki by nie wzbudzał negatywnych skojarzeń. Oczywiście musiałem się nagimnastykować w opowiadaniu jakie to są smaczne, zdrowe i lepsze od mięsnych. Dzieci mają to do siebie, że mówią to co myślą. Jak coś im nie smakuje, to nie owijają w bawełnę i mówią prosto z mostu. Do wielu warzyw trzeba je przekonywać, poprzez ukrycie składników lub nadanie im form, które lubią.
Najwięcej entuzjazmu wzbudził zielony, mrożony groszek i pestki słonecznika. Do soczewicy, suszonych pomidorów i kuskusu trzeba było przekonywać. najważniejsze, że się udało i były nawet dokładki
Gwarantuje wszystkim rodzicom, że po przygotowaniu tych kulek, dzieciaki będą chciały więcej i więcej i więcej i……….
SKŁADNIKI:
– szklanka zielonej soczewicy
– szklanka pestek słonecznika’
– szklanka mrożonego zielonego groszku
– słoik suszonych pomidorów w zalewie ok. 300 g
– pół szklanki kuskusu
– pół łyżeczki suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– pół łyżeczki curry
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić. Wystudzić
– groszek wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą (zachowa kolor)
– kuskus zalać pół szklanki wrzątku i odstawić na 5 minut
– pestki zmielić na mąkę (np. malakserem)
– z pomidorów odlać zalewę
– wszystkie składniki przenieść do miski i zmiksować blenderem lub malakserem na gładką masę
– wilgotnymi dłońmi formować małe pulpeciki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
– piec w 200 stopniach przez 20 minut
– odstawić na 4-5 minut (lekko twardnieją)
– podawać z dowolnym sosem, kaszą, ryżem lub makaronem
To wypróbowałem wczoraj. Szczerze polecam. Zostało mi farszu z którego zrobiłem pyszny pasztet
Dodają fajnego smaku
suszone pomidory niezbędne?
Nie polecam, bo po ugotowaniu jest bardzo wodnista. Idealnie nadaje się do zup
A czy można użyć czerwonej soczewicy?
wpisałem, ok. 300 g
a kuskus glutenowy :0 a owszem … można jaglanka zamienić a ja mam pytanie – jak duzy ten słoik suszonych pomidorów w zalewie?
a kuskus nie jest czasem glutenowy?