KROKIETY Z WĘDZONEGO TOFU Z DODATKAMI
11 stycznia 2016
Krokiety przeważnie kojarzą się z zawiniętym w naleśnik nadzieniem. To oczywiście jest jedna z form tej potrawy. Mogą być z ziemniaków, kapusty i innych składników. Często panierowane i smażone lub pieczone. Podawane z czerwonym barszczem lub z surówkami.
Te jednak biją na głowę, poprzednie które robiłem. Pełne wyrazistych smaków wędzonego tofu, słoności suszonych pomidorów. Składnikiem spajającym jest kasza jaglana i mąka owsiana. Całość panierowana i smażona.
Nie było barszczu, ale jedna z najlepszych surówek jakie robię. Tarta marchewka z majonezem sojowym, musztardą i rodzynkami. Mogę zjeść tonę tego pomarańczowego cuda.
Jeśli macie nadmiar wędzonego tofu, to koniecznie zróbcie sobie takie krokiety
SKŁADNIKI:
– 2 kostki wędzonego tofu po ok. 200 g
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 5 łyżek mąki owsianej (jeśli nie macie, to drobno zmielić płatki)
– łyżka majeranku
– łyżeczka suszonego lubczyku
– pieprz i sól do smaku
– bułka tarta
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy na sicie i ugotować na małym ogniu w 1 szklance wody, pod przykryciem. Wystudzić
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować pomidory (olej pozostawiamy do smażenia), tofu i kaszę
– dodajemy majeranek, lubczyk i mąkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
– formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy
– panierujemy w bułce i smażymy na złoto z obu stron
Oczywiście, że z naturalnego wyjdzie. Proponuje dodać trochę wędzonej papryki
Hej, czy wędzone tofu jest koniecznością z jakiś powodów (przypuszczam, że tylko smakowych) czy ze zwykłego też uda mi się zrobić równie dobre w smaku krokiety? Niestety mieszkam w kraju, w którym nie ma smakowych tofu
Od kilku dni śni mi się ten przepis, dzisiaj koniecznie spróbuję tego cuda!
nie ma potrzeby dodawać oleju
a jeśli burgery to jak? olej z pomidorów dać do masy i do piekarnika?
Krokiety z tofu, nie myślałam że będą aż tak smakować
Bardzo mi smakują, są przepyszne!
Dokładnie. Ja z tej masy robię też burgery
Pycha, zrobiłam i sądzę że mogą być również dodane do burgerów, smak mają do tego idealny!
Krokiety pyszne, nie rozwalają się i pięknie pachną.