WEGAŃSKIE FAWORKI CZYLI CHRUST
29 stycznia 2016
W każdy tłusty czwartek zasiadamy do stołu i zajadamy się pączkami, faworkami lub różami karnawałowymi.
W tym dniu przed postem nie znam umiaru. Choć ostatnimi czasy jem zdecydowanie mniej niż kiedyś. Potrafiłem zjeść nawet 20 pączków. Warunek. Dzbanek ciepłej herbaty Na blogu jest już jeden przepis na faworki. Ten znacznie uprościłem.
Klasyczny chrust zawiera olbrzymią ilość żółtek i śmietanę. Wegańskie są pozbawione tych składników a i tak smakują wybornie. Są delikatnie kruche, ładnie przyrumienione.
Kilka wskazówek dla tych, co pierwszy raz zabierają się za takie dzieła. Obowiązkowy dodatek niewielkiej ilości alkoholu. Przeciwdziała chłonięciu tłuszczu. Ja używam cytrynówki. Nadaje również fajnego smaku. Cienko rozwałkowane ciasto. Nie ma nic gorszego niż grube i twarde faworki.
Smażenie w średnio nagrzanym tłuszczu. Jeżeli jest zbyt gorący to faworki natychmiast się palą. Jeśli zbyt zimny to nawet alkohol nie pomoże w zablokowaniu chłonięcia tłuszczu. Trzeba zrobić próbę przed generalnym smażeniem.
Do posypania obowiązkowo cukier puder? Tak, bo nadaje smaku. Nie używajcie jednak zwykłego. Posypcie pudrem z nierafinowanego cukru lub ksylitolu.
Z podanej ilości wychodzi porządna góra chrustu. Jest się, czym zajadać
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłem niesłodzonego sojowego)
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– łyżka trzcinowego, nierafinowanego pudru + do posypania
– 50 ml cytrynówki lub innego alkoholu
– dowolny neutralny tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
– do mąki dodać olej i koniuszkami palców dokładnie wetrzeć. Dodać alkohol
– powoli dodawać mleko. Zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i lekko twardawe
– ciasto zawinąć w folię i odstawić na pół godziny
– podsypując lekko mąką, cienko rozwałkować ciasto
– wycinać wąskie prostokąty z nacięciem w środku
– przez nacięcie przeciągamy jeden z krótkich brzegów
– w płytkim i szerokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z obu stron faworki. Powinny być lekko żółte
– kłaść na ręcznik papierowy do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu
– posypać pudrem
Tak. Polecam słonecznikowy lub kokosowy. Z pestek winogron daje czasem dziwny posmak
Tak. 1 łyżka
Czy do ciasta też idzie ten cukier? Bo w składzie jest, a w opisie nie ma i pewności nie mam na 100%, a popsuć bym nie chciała
Czy olej rzepakowy można zastąpić słonecznikowym/kokosowym/z pestek winogron? I czy „neutralny tłuszcz do pieczenia” to też olej słonecznikowy?
Świetne❤️ bardzo smaczne polecam
Lepszy będzie owsiany, bo ryżowy to wodniste popłuczyny po ryżu
A napój ryzowy lub owsiany może być?
Pszenna
Jaki ty maki Pani dodała? Bo nie wiem na jaka mam zamienić..
Przepis fantastyczny! Szybko, łatwo i mega chrupiąco! Polecam!
Tak samo
Smakują tak jak tradycyjne czy raczej nie?
Na blogu jest przepis na pieczone faworki. Tych nie piekłem wiec trudno powiedzieć
a mozna upiec te faworki ?
Oczywiście, że można
Każdy wybiera, jaki lubi
Dlaczego nie można użyć normalnego cukru pudru?
Alkohol wyparowuje pod wpływem temperatury, są bezpieczne.
Lepiej zamienić na ocet
Witam,Jezeli dodamy alkohol-czy dzieci moga to jesc?
tak, ocet jest idealny. Szczególnie jabłkowy
Zamiast alkoholu – ocet, wypróbowałam. Pycha!
Hej, a na czym smażycie? Czy ktoras z Was próbowała oleju kokosowego?
Wyszly przepyszne, zjedlismy za jednym podejscie
dziękuję za przepis, wyszły przepyszne!!!
Czyli znowu okazuje się, że wegańska alternatywa górą Smacznego
Wyszły przepyszne! Wszyscy byli zachwyceni i mówili,że najlepsze jakie jedli 😀 sukces! Dzięki wielkie!!
Wypróbowałam i polecam. Lilalo
Polecam chrust z piwem. Do mąki (dowolnie wybranej) dodajemy pół szklanki piwa. Ma już alkohol – nie chłonie tłuszczu, a do tego dzięki drożdżom i CO2 pięknie rosną, są bardzo szybkie i bardzo pyszne!
Polecam
Można pominąć alkohol
Czy zamiast alkoholu mozna dać co innego? NP. Sok z cytryny lub sode oczyszczona(sody używam przy kotletach z ziemniaka i nie lapia tłuszczu do środka). Nie pije alkoholu w ogóle. Przy potrawach gdzie ma byc alkohol i ludzie mówią ze go nie czuć ja go czuje. Taka fanaberia abstynentki.
Bardzo proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
jak najbardziej
a mąka zwykła pszenna?
Nigdy nie robiłem. Trudno powiedzieć
moze byc maka ryzowa?