TOFURNIK WIELKANOCNY
28 lutego 2016
Na Wielkanoc czy Boże Narodzenie sernik musi być. To jedne z obowiązkowych ciast. W kuchni roślinnej mamy tofurniki. Idealnie imitują klasyczny serowy smakołyk. Gdy dodamy do niego sporo cytryny zamienia się w masę podobną do twarogowej. Gdy dołożymy rodzynki i wanilię to nie ma siły by odróżnić od oryginału.
Najbardziej tradycyjny sernik to ten z Krakowa. Z kratką i rodzynkami. Na kruchym spodzie. Często polany lukrem.
Moja wersja też ma kratkę. Wykonałem ją ze zmielonych ziaren słonecznika, wiórków kokosowych i zmiksowanego banana. Okazuje się, że ta masa po zapieczeniu jest chrupka jak kruche ciasto. Nie ma w niej żadnego tłuszczu i żółtek. Masa serowa jest klasyczna jak w każdych moich tofurnikach. Dodatkowo rodzynki. Ciasta nie polewam lukrem tylko posypuję pudrem nierafinowanym.
Prezentację na Wielkanoc czas zacząć
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 2 dojrzałe banany
– 2 płaskie łyżki nierafinowanego cukru pudru
Na masę:
– 3 kostki naturalnego tofu po ok. 180 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzi do lodówki
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 cytryny
– pół szklanki nierafinowanego cukru pudru lub więcej w zależności jak lubicie słodkie ciasta
– szklanka rodzynek
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić za pomocą blendera lub malaksera na prawie mąkę. Dodać cukier i rozgniecione banany
– powstałą masa powinna mieć konsystencję gliniastą
Masa:
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować tofu, białą stałą część z mleka kokosowego (wodę wylewamy), cukier, mąkę, sok i skórki z cytryny na gładko
– dodajemy rodzynki i mieszamy
– dno formy o wymiarach ok. 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylepiamy dno częścią masy (spodu) ok 0,5 cm
– na spód wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch
– resztę masy, która była na spód wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku mm
– lekko zdejmujemy górną część papieru, z powrotem ją kładziemy i przekręcamy na dół i zdejmujemy drugi arkusz (ułatwi nam to zdejmowanie pasków ciasta)
– z placka wykrawamy paski szerokości ok 1 cm i układamy na masie serowej robiąc kratkę
– ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Chłodzimy kilka godzin
Będzie zbyt ciężki
Czy mozna zamiast wiórków kokosowych użyć maki kokosowej?
Nie jest wyczuwalne. Sok z cytryny maskuje ten smak. Kasze można dorzucić
Czy jest wyczuwalne w smaku tofu?
Czy mozna dorzucic kasze jaglana?
Ah, oczywiście już widzę odpowiedź na swoje pytanie w tekście:) Tak to jest jak za studiowanie przepisów człowiek zabiera się późną nocą…
Tak jak w przepisie. 20 na 30 cm
Witam, na jaką blaszkę liczyć to ciasto? Pozdrawiam!
smacznego
Upiekłam i ja ten cudny sernik i jest przepyszny!!! Dziękuję za przepis 😉
Nie piekłem wiec trudno mi powiedzieć
Witam!
Czy toffu można zamienić Twoim serem z mąki ciecierzycowej?
Lilia
ta kratka sama mnie zaskoczyła. Nie wiedziałem, że tak fajnie się przyrumieni
jest prze-genialny mistrzu! a po tym jak zobaczyłam z czego zrobiony jest spód i krata jeszcze bardziej mnie zachwyciłeś od dawna myślałam o takim tofurniku z kratką <3
już wiem, z czyjego przepisu będę korzystać przygotowując Święta
Wygląda perfekcyjnie (i zapewne tez tak smakuje):) Mistrzostwo!