CIASTO Z JAGLANEJ, FASOLI I CZARNEJ PORZECZKI
weganon 22 marca 2016

Czym można świętować jak nie czekoladowym ciastem pełnym smaku. Pewnie jesteście ciekawi co to za święto. Otóż właśnie na blogu pojawił się 500 post :)

Ta forma ciasta jest dla tych, co nie lubią piec lub nie mają piekarnika :) Z czego w takim razie zrobić takie ciacho?

Obowiązkowo czekolada w formie gotowej lub przygotowana własnoręcznie (kakao lub karob z olejem kokosowym). Do tego dodatki smakowe i tzw. Składniki nadające kształt.
Uwielbiam połączenie czekolady ze strączkami. Idealnie pasuje czerwona lub czarna fasola. Do tego kasza jaglana. Taka mieszanka jest jednak dość mdła i potrzebuje przełamania. Najlepsze są owocowe i kwaskowe smaki.
Pod ręką miałem akurat dżem z czarnej porzeczki i limonki. Idealnie się wkomponowały w smak czekolady.
Spód klasyczny. Wiórki kokosowe z pestkami słonecznika sklejone bananem lub daktylami.

 

SKŁADNIKI:
 
Na spód:
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– 2 dojrzałe banany lub kilka łyżek gęstej, dowolnej konfitury
 
Na masę:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– dowolny syrop do smaku (daktylowy, trzcinowy, klonowy lub z agawy)
– skórka i sok z limonki
 
Na wierzch:
– pół szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– dowolny syrop do smaku (daktylowy, trzcinowy, klonowy lub z agawy)
– dowolne bakalie na wierzch
 
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– wiórki i pestki zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– banany zmiksować lub rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników (proponuje po łyżce, dokładnie mieszać ręką) aż powstanie gliniasta zwarta masa
– dno tortownicy o średnicy ok. 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch
 
Masa:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody pod przykryciem na małym ogniu (aż wchłonie całą wodę, ok. 15 minut). Wystudzić
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować fasole, wiórki, kasę, dżem, sok i skórkę z limonki oraz syrop 
– w garnku zagotować białą, stałą masę z puszki, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać
– masę przełożyć na spód i schłodzić. Najlepiej włożyć na 2 godziny do zamrażarki a później przenieść do lodówki (jeżeli nie będziemy robić polewy, to na wierzch masy wsypujemy bakalie)
 
Polewa:
– w garnku zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i syrop. Mieszamy do rozpuszczenia się składników
– wylewamy na wierzch ciasta i układamy bakalie
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin
 

7 Komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj. Jemy takie ciacha na śniadanie. Nie mogłam się wczoraj powstrzymać i spróbowałam. Kolejne ciasto-hit!!! Zresztą tak jak każde Twoje ciacho :). Fajnie, że dzielisz się swoimi przepisami, bo inaczej nie miałabym możliwości spróbować takich przepysznych zdrowotności :)

  2. Stała masa to krem kokosowy. Jest konieczny gdyż w niskiej temperaturze twardnieje i trzyma konsystencję ciasta. Dodatek mleka krowiego spowodowałby powstanie budyniu a nie ciasta :)

  3. Nigdy nie używałam mleka kokosowego, dlatego zadam głupie pytanie: o co chodzi z tą stałą masą? Czy jest ona konieczna, żeby ciasto się udało? Czy nie mogę zrobić tego na mleku krowim?

  4. super pyszne!!!! jestem wielką fanką tego ciasta – robię dzisiaj po raz drugi 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *