WANILIOWA BABA DROŻDŻOWA
weganon 14 kwietnia 2019

DSC_0066

Kolejna baba wielkanocna na blogu. Tym razem drożdżowa i waniliowa w smaku. Żółta dzięki kurkumie. Pachnąca wanilią i ciastem drożdżowym. Z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczową. Idealnie wyrośnięta, puszysta i idealna na świąteczny stół.

W kuchni polskiej mamy tradycję wypiekania bab wielkanocnych. Prawdziwym znawcą był król Stanisław Leszczyński. Na jego dworze baby miały okazałe rozmiary. Niektóre osiągały nawet ponad metr. Pieczone były w zaciszu kuchni, gdzie nie miał prawa nikt tam zaglądać. Polewane były obficie lukrem, nasączane nalewkami, ozdabiane kandyzowanymi owocami i kwiatami. Najpopularniejsze były właśnie drożdżowe. Stanisław Leszczyński rozsławił nasze baby na francuskim stole. Serwował je w czasach, kiedy został władcą Lotaryngii.

W naszej regionalnej kuchni, mamy wspaniałe baby drożdżowe. W każdym regionie znajdują się delikatesy i przysmaki. Receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Na kiermaszach wielkanocnych, stoły uginają się od przeróżnych wypieków. Jedna drożdżowa baba dostała się nawet na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest nim kujawiok. To baba z dodatkiem szafranu. Na wielkanocnym stole serwowana z masłem, chrzanem, ćwikłą i szynką.

Baby w wersji roślinnej są proste w wykonaniu. Nie ma w nich jajek czy masła, ale i bez nich są wyjątkowe. Najważniejsze jest wyrastanie w odpowiedniej temperaturze. Wystarczy kilka prostych i tanich składników, by otrzymać piękny i smaczny wypiek na świąteczny stół.

DSC_0052

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej + 1 łyżka
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 50 g świeżych drożdży
– 5 łyżek dowolnego oleju (użyłem z orzechów laskowych)
– 1 szklanka rodzynek lub żurawiny
– 1 łyżeczka kurkumy
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru + 1 łyżka
– 2 łyżki ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

– do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukry. Dodać ½ szklankę ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– do zaczynu dodać resztę mleka, olej, resztę mąki, cukier, kurkumę, rodzynki i ekstrakt waniliowy
– ciasto dokładnie wymieszać
– formę do baby o średnicy około 20 cm, wsmarować tłuszczem i wysypać mąką
– wylać ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– piec około 40 minut w 180°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka
– babę wystudzić w formie przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić
– polać lukrem

DSC_0046

DSC_0062

DSC_0038

12 Komentarze

  1. Weganonie, a czy-bazując na tym przepisie-można upiec ciasto drożdżowe z owocami, np.truskawkami? Jakie wtedy wymiary formy?

  2. Dzień dobry, czy można zastąpić droższe świeże suchymi? Tylko takie mam w domu, a nie mogę wyjść po zakupy, mimo to baba mi się marzy! :)

  3. Ciasto rewelacja. Z kruszonką smakuje jak tradycyjny drożdżowiec. Robione wielokrotnie, znika jeszcze ciepłe;)

  4. Ciasto jest przepyszne! Smakuje i pięknie wygląda :) polecam tym, którzy się jeszcze wahają czy piec :)

  5. Pytam z ciekawości, dlaczego potrzebna jest aż tak duża ilość drożdży? Super przepis bo mamy ciasto drożdżowe bez żadnego wyrabiania :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *