Na wielkanocnym stole, nie może zabraknąć wszelkich sosów. Chrzanowy, majonezowy, ćwikła, tatarski i inne. Idealne do wszelkich pieczeni, pasztetów, galaretek, kulek bezjajecznych. Uzupełniają smakiem wiele potraw. Na moim stole jest zawsze kilka różnych sosów. Wiele z nich znajdziecie na blogu.
Ten sos jest bardzo wiosenny. Ma świeżego ogórka, rzodkiewki, groszek, pomidory, koperek, dymkę. Całość wiąże domowy majonez sojowy. Charakteru dodaje tarty chrzan. Dzięki niemu sos nabiera nowego wymiaru. Staje się lekko pikantny.
SKŁADNIKI:
– 1 puszka groszku konserwowego
– 1 świeży ogórek
– 5 rzodkiewek
– 1 pęczek dymki
– 5 małych pomidorków
– 1 pęczek koperku
– sól, pieprz i tarty chrzan do smaku
– majonez sojowy lub inny roślinny
WYKONANIE:
– ogórka przeciąć wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę
– koperek i dymkę drobno posiekać
– rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
– pomidorki pokroić w drobną kostkę
– wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem
– sos przechowywać w lodówce
U mnie robi się bardzo podobnie, ale korzystamy z gotowego chrzanu od Krakusa, bardzo lubimy
Fajna opcja na Wielkanoc
Wow, błyskawiczny i pyszny – aż mi ślinka pociekła 😀 Must taste na te święta. Dzięki!