Tak sobie ostatnio myślałem, czy nie zrobić warsztatów, które będą z wykonywania tart. Można zrobić kilka wariantów. Pieczone i te bez pieczenia. Z różnymi nadzieniami, kremami. Z dodatkiem warzyw i owoców. Możliwości jest bardzo dużo. Dajcie znać, czy interesowałyby Was takie warsztaty
Dziś czas na kolejną tartę bez pieczenia i bezglutenową. Standardowy spód, jak na takie słodkości. Krem mocno czekoladowy z cynamonowym akcentem. Smak wzbogacony wyjątkowym masłem z orzechów laskowych. Kremowo, aromatycznie i słodko dzięki melasie karobowej. Całości dopełniają soczyste owoce i świeża mięta. Mięta i czekolada, to para idealna i zawsze się sprawdza. Kto się skusi?
SKŁADNIKI:
Forma do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 28 cm
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 łyżki karobu (użyłem TEGO)
– 2-3 łyżki dowolnego, gęstego dżemu
Na krem:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 2 czekolady ok. 70% po 100 g
– 2 kopiaste łyżki masła z orzechów laskowych (użyłem TEGO)
– 3 łyżki melasy karobowej (użyłem TEJ)
– 2 łyżeczki cynamonu
– dowolne owoce do ozdoby
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– dodać karob, dżem i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy, wylepić masą
Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu, przez 15 minut. Dodać mleko i dokładnie zmiksować np. blendeem. Przelać do garnka. Podgrzać do wrzenia, ciągle mieszając. Wyłączyć grzanie
– dodać masło, połamaną czekoladę, cynamon i melasę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na spód. Wyrównać wierzch
– ułożyć owoce
– wstawić do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje. Wyjąć z formy
Dowolnym syropem np z agawy, buraczanym czy daktylowym
Hej! Czym mogę zastąpić melasę karobową?
Zrobiłam, pyszne Szybciutko się robi. Krem smakuje jak Nutella!
Oh jeju, jak smakowicie wygląda! Aż ślinka cieknie! Nawet nie ze względu na przepis, a dekoracja po prostu robi robotę! <3
Czasem potrzebna chwila przerwy
Teraz będzie sporo wielkanocnych przepisów
Tak sie ciesze, ze pan wrocil, martwilam sie