Nie będzie wypocin na temat nazw mięsnych dań, zastępników produktów zwierzęcych itp. dyrdymałów, bo już zwyczajnie jest to nudne. Powiedziano wiele i niektórych to mierzi, ale to ich problem. Nie mój. Tym danie pokaże Wam, że przyprawy potrafią zdziałać cuda. Coś, co niemożliwe, staje się możliwe i przekraczamy kolejne granice kuchni roślinnej.
Na wczorajszych warsztatach z kuchni polskiej w SPOT w Poznaniu, robiliśmy wegańską „kaszankę”. Czy jej smak przypominał tą prawdziwą, pozostawiam ocenie uczestników. Dla mnie to smak przeszłości. Bardzo aromatyczna masa. Idealna na ciepło z dużą ilością duszonej cebuli. Dodatek przypraw sprawia, że otrzymujemy coś wyjątkowego w smaku. Świeży chleb, kiszony ogórek i musztarda. Nic więcej nie potrzeba
A tak na marginesie, najlepsza wegańska „Kaszanka” jest w Vege Bistro. Zawsze, gdy tam jestem to zamawiam i nie mogę wyjść z podziwu dla smaku
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
– 1,5 szklanki wody·
– 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli
– 3 spore cebule
– 5 łyżek sosu sojowego
– 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
– gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki mielonej kozieradki
– 2 liścia laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 łyżka majeranku
WYKONANIE:
– do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać kaszę. Przykryć i gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody, około 10 minut. Wyjąć liście i ziele
– fasolę zmiksować blenderem
– cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju ze szczyptą soli. Wyłączyć grzanie. Dodać majeranek i starty czosnek. Wymieszać
– wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Wyłożyć na patelnie i chwilę podgrzać. Najlepsza z chlebem, ogórkami kiszonymi lub kiszoną, zasmażaną kapustą
Cieszę się, że smakowała
Najlepszy przepis jaki widziałem 😉 Wyszła super, dzięki za przepis.
Polecam 10 listków zmiksować z 1/2 szklanki wody i dodać na końcu. Powinno być ok
Jeśli zastąpi ę sos lubczykiem to ile listkōw go dodać i kiedy ? Nigdzie nie mogę też dostać kozieradki. Jest na to sposõb ? Super stronka 😉
2-3
Dla ilu osób przewidziany jest przepis?
W tym przepisie nie ma porcjowania w typowe kaszanki. Jest w formie takiej, jak na zdjęciu
Witam, Ile kaszanek wychodzi z tego przepisu?
Około 1 szklanka
Nie mam fasoli w puszce ale mam czarną suchą, Ile mniej więcej gram suchej to dwie puszki?
Tak, ale nie będzie tego charakterystycznego smaku i aromatu
Czy mozna zrobic z kasza gryczana niepalona?
WSPANIAŁA !
Sosem tamari lub lubczykiem
Czym zastąpić sos sojowy? Nie jem soi
Smacznego
Pyszna! Podgrzana na ruszcie nad ogniskiem – mniam 😀 Dzięki za przepis!
Nie korzystam w mikrofali wiec trudno powiedzieć
Nadaje sie do odgrzewania w mikrofali? Czy generalnie mozna ją zostawic na pozniej?
dziekuje,w taki razie bede musiala zakupic palona
Można, ale nie da odpowiedniego smaku
czy mozna uzyc kaszy gryczanej niepalonej?
zrobilam i sa pyszne
Świetny pomysł
Zrobiłam , zawinęłam w papier ryżowy. Wyszły super, dzięki za przepis
tak
A czy fasolę odcedzamy?
Proszę bardzo
Proponuje zrobić pierogi z tą kaszanką. Są mega
o kurde, to jest mega dobre!!
następnym razem robię z podwójnej porcji, żeby jeszcze do pracy starczyło
bardzo dziękuję za ten przepis!
Powiem tak. Zapakowałem to w pierogi, naleśniki i zrobiłem krokiety. Uformowałam też burgery. Mnie bardzo smakowało. Masa jest na tyle ścisła, że idealnie nadaje się do faszerowania
Moje pytanie brzmi czy można to zapakować w pierogi bo jest to zdecydowanie coś, co by uszczęśliwiło mojego chłopaka 😀
Smakowało! Zrobiłam wersję z czarną fasolą. Czerwoną na pewno wypróbuję. Polecam wszystkim!
Luźną masę. Jak jest zimna to daje się formować w burgery. Smażę z obu stron, wkładam w bułę, pomidory, sałata, musztarda i Burger gotowy
Lepiłeś kotlety czy „luźną” masę wrzuciłeś na patelnię?
Proszę bardzo i mam nadzieje, że będzie smakować
Nie, to nie jest możliwe! Wczoraj wieczorem u mnie w domu rozmowa „ale bym zjadła wegańską KASZANKĘ”. Dyskusja o przepisie jak zrobić, rano wstaję a tu w propozycjach googl-a taka niespodzianka.
DZIĘKUJĘ!