TARTA Z MUSEM DYNIOWO-KOKOSOWO-CZEKOLADOWYM
weganon 26 sierpnia 2018

DSC_0739

Robimy mały przerywnik w kuchni regionalnej. Spokojnie. Przepisów polskich będzie jeszcze sporo. Powracam do moich flagowych słodkości. Tarty z czekoladą. Mogę je wcinać każdego dnia. Ograniczenia są z wiadomego powodu :)

Mamy już pełnie sezonu dyniowego. W tym roku o wiele wcześniej. Trzeba korzystać, bo pewnie szybko znikną. Kupujcie, pieczcie, miksujcie i zamrażajcie. Poza sezonem, jak znalazł. Do hummusów, past, zup, słodkości.

Z tą tartą miałem pewien problem, a raczej z jej kremem. Najpierw mi się zważył, potem uformował w jedną kluchę. Myślałem, że nic z tego nie będzie. Okazało się, że jeden dodatek, sprawił cuda. Powstał wybitny w smaku mus. To przykład, kiedy można zamienić porażkę w sukces. Koniecznie na wierzchu, połóżcie kwaskowe owoce. Idealne będą maliny, jeżyny, wiśnie czy borówki. Kolejna tarta na blogu. Zapraszam do biesiadowania :)

DSC_0753

SKŁADNIKI:

Forma na tarte z wyjmowanym dnem o średnicy około 28 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka migdałów lub orzechów
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu), albo dowolnego dżemu

Na masę:
– 3 łyżki masła kokosowego (użyłem TEGO)

– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 200 g czekolady ok. 70%
– dowolny syrop do smaku lub cukier
– 1 łyżeczka cynamonu
– dowolne owoce na wierzch (maliny, borówki, jeżyny)

WYKONANIE:

Spód:
– migdały, słonecznik i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą

Masa:
– w garnku rozgrzać ½ szklankę mleka, aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia

– dodać masło kokosowe, wymieszać. Dodać mus dyniowy oraz pozostałą część mleka i dokładnie, szybko wymieszać, (jeśli masa nie jest jeszcze jednolita, to dodać trochę mleka)
– dodać cynamon i syrop do smaku
– wylać masę na spód, wyrównać wierzch, ułożyć owoce
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa będzie stała

DSC_0744

DSC_0757

DSC_0741

13 Komentarze

  1. Czy masło kokosowe to to samo co pasta kokosowa? Tyle tych kokosowych produktów, że ciężko się zorientować

  2. Takiej tarty jeszcze nie próbowałem, ale zapowiada się bardzo smakowicie. I jak wygląda! Bardzo lubię Pana blog i podziwiam za ciekawe pomysły.

  3. Mmmniam:)super przepis.Ale chyba wkradl sie blad, jest mowa o masle kokosowym ,a link prowadzi do orzechowego;)pozdr!!

  4. Jaka piękna dekoracja tarty!! Koniecznie muszę ją zrobić. Bardzo lubię tarty i często testuję nowe smaki. Zwykle korzystam z przepisów z jakichś znanych blogów kulinarnych, np. Melvit.pl itp, ale takich tradycyjnych, regionalnych dań jeszcze nie próbowałam. :) Chyba czas to zmienić bo ochota naszła mnie okropna na spróbowanie tego cuda. :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *