Za każdym razem, kiedy robię słodkości, przypominają się pytania. Jak to możliwe, że bez jajka, nabiału, tłuszczy zwierzęcych. To nie ma prawa się udać. Tak mogą powiedzieć Ci, którzy nigdy nie robili wegańskich tart, ciastek, puszystych ciast, ciężkich brownie, roślinnych „serników”, wszelkich wypieków drożdżowych, deserów itd. Utarte schematy w dodatkach produktów pochodzenia zwierzęcego, już dawno obalono. Wystarczy zajrzeć do wegańskich restauracji czy kawiarni. Przejrzeć blogi lub książki (chociażby moją 😉 ). Często te słodkości są banalnie proste. Zawierają owoce, warzywa, orzechy, kasze, roślinne napoje itp. Wielu, tak boi się eksperymentować. Jeśli się przemogą, to pojawia się schemat ciast marchewkowych lub buraczanych. Trzeba iść dalej i poznawać nieznane
Te pieczone pączki (bardziej pasuje tu nazwa amerykańskie donut’s), to idealny przykład. Zamiast mleka, napój sojowy. Zamiast jajek mus truskawkowy. Spulchnianie za pomocą sody w reakcji z octem. Nic nadzwyczajnego. Trochę małej chemii w kuchni. Lukier na bazie soku buraczanego a ubita śmietana to pełnotłuste mleko kokosowe.
A na koniec wyjaśnienie. Czasem dostaje pytania, czemu moje zdjęcia są tak mroczne. Spokojnie. To nie jest odzwierciedlenie mojej natury Zwyczajnie lubię takie ujęcia zdjęć i te są tego przykładem
SKŁADNIKI:
– 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru (użyłem kokosowego)
– 1 szklanka zmiksowanych truskawek
– ½ szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 2 łyżki octu jabłkowego lub innego
– 1/3 szklanki oleju obojętnego w smaku
WYKONANIE:
– mleko wymieszać z octem i pozostawić na 10 minut. Dodać truskawki, olej i wymieszać
– w misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek. Dodać ciekłe i dokładnie, ale krótko mieszać (to sekret udanych ciast ucieranych)
– ciasto przenieść do rękawa cukierniczego lub torebki do mrożonek. Masę wyciskać do foremek na donuts lub można zrobić muffiny
– piec 20 minut w 180°C. Środowa półka, góra/dół. Wystudzić
– i tu zaczyna się zabawa. Możecie wcinać tak przygotowane pączki. Ja polecam jednak je przeciąć i wypełnić ubitą śmietanką kokosową. Można polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Na wierzchu ułożyć owoce lub posypać posiekanymi orzechami
Zrobiłam z wiśniami, bo okazało się, że mrożone truskawki mam w pierogach 😀 wyszły pyszne! Polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Mmmmniam
Jasne
a czy truskawki mogą być rozmrożone?
Migdałowe lub konopne
Jakie mleko zamiast sojowego?
wyjdą wtedy bardziej chlebowe
Myślisz, że pszenna pełnoziarnista sprosta masie? 😉
Tak. Polecam wtedy dodać trochę tapioki i więcej mleka
Czy mąkę orkiszową można zastąpić inną, np. mąką z amarantusową lub jaglaną?