Mocno czekoladowe brownie. Kremowy wierzch i soczyste owoce. W każdej z warstw truskawki. Idealnie nadają się do ciast, deserów, lodów, kremów, koktajli. To wszechstronne zastosowanie, zawdzięczają soczystości, smakowi, słodkości i strukturze.
Roślinne brownie zawierają często musy owocowe lub warzywne. Pełnią w nich rolę jajka. Tu znajdziecie mus truskawkowy. Zamiast oleju jest masło orzechowe. Krem wykonany z kaszy jaglanej i również truskawek. Wszystko dokładnie zmiksowane i utrwalone agarem. Ostatnia warstwa to owoce. Przełamują ciężkie brownie i nadają kwaskowego smaku.
SKŁADNIKI:
Tortownica o średnicy ok. 22 cm
Brownie:
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– ½ szklanki kakao
– 1,5 szklanki musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 10 truskawek
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
Krem:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanki musu truskawkowego
– 1 łyżeczka agaru
– dowolny nierafinowany cukier do słodkości
– truskawki do ozdoby
WYKONANIE:
Brownie:
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
– mus zmiksować z masłem
– mąkę wymieszać z sodą, cukrem, cynamonem i kakao
– do suchych dodać ciekłe i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste
– wylać do tortownicy, wyrównać wierzch
– piec 20 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół
– w ciasto wcisnąć truskawki
Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy ciepłą wodą. Włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, 15 minut
– gorącą kaszę zmiksować blenderem
– mus wlać do garnka, dodać agar i wymieszać
– podgrzewać, ciągle mieszając do zagotowania. Gotować nie krócej niż minutę
– dokładnie zmiksować i ewentualnie dosłodzić. Wylać masę na brownie
– ułożyć truskawki na kremie. Schłodzić i wstawić do lodówki na około godzinę
Uwielbiam! tylko zawsze zapominam zwazyc ile truskawek powinnam miec do tego ciasta
Polecam kukurydzianą lub owsianą
Dzień dobry, jaką mąką bezglutenowa można zastąpić mąkę orkiszową? Pozdrawiam
Do upieczonego
czy truskawki należy wbić do upieczonego brownie czy przed pieczeniem ?
Jest pyszne
może być
Żelatyna?..
A galaretka na pektynach dlaczego nie może być?
Powinna dać radę
Tak. Tylko pewnie więcej płynu będzie potrzeba
I takie same proporcje jak z orkiszowa?
A galaretka z agaru da radę?
Tylko żelatyna
Czy można pominac/zastąpić agar? Nie znoszę tej konsystencji..
Tak plus trochę tapioki
Można dodać mąki jaglanej albo kokosowej zamiast orkiszowej?
Tak. Najlepsza uniwersalna
Czy mąkę można zamienić na pszenna?:)