Klasyczny hummus jest dla mnie za nudny. Nie przemawia do mnie smakiem. Dlatego różnorodność dodatków nie ma końca. Testuje co się da.
Tym razem kolej padła na ulubione ogórki małosolne i koperek. Zielone hummusy zawsze mnie fascynowały wyglądem.
Połączenie słodyczy ciecierzycy, tłustości tahiny, słoności małosolnych i ziołowego smaku koperku. Obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie.
Plusem tego hummusu jest to, że nie ma potrzeby dodawania dużej ilości zimnej wody dla puszystości. Roztrajdane zimne ogórki załatwiają całą sprawę. Nadają one też czosnkowego posmaku.
Obiecany przepis dla obecnych na pokazie Veggie World
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 3 łyżki tahini (użyłem TEJ)
– 3 średnie ogórki małosolne
– pęczek koperku
– sól do smaku
– sok z połowy cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
WYKONANIE:
– ogórki z koprem, czosnkiem, chlorellą i sokiem z cytryny zmiksować na gładko
– zmiksować dokładnie ciecierzycę a następnie dodać zmiksowane ogórki z koprem. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać tahinę i dokładnie wymieszać
– doprawić ewentualnie do smaku solą
– wyłożyć hummus na talerz, posypać koperkiem, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i polać olejem lnianym lub innym
Pasta jest przepyszna ☺