Uwielbiam kruche ciacha. Idealne do ciepłej owocowej herbaty lub soku. Chrupiące, lekko maślane w smaku, choć nie ma w nich masła. Cytrynowe, pomarańczowe lub migdałowe. Najlepsze takie na jeden kęs. Z dowolną konfiturą lub dżemem.
Zazwyczaj w takich ciastkach używa się śmietany do połączenia składników oraz jajka. Tu oczywiście nie znajdziecie takich składników. Zamiast nich będzie jogurt naturalny sojowy. Przypomina strukturą i smakiem śmietanę. Idealnie sprawdza się w takich przepisach. Możecie gotową masę wyciskać specjalnymi maszynkami lub nakładać łyżką. Nie zapomnijcie o konfiturze. Lekko się rozpłynie i wsiąknie w ciacha. Będzie smakowo lepiej
SKŁADNIKI:
– 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 250 g miękkiej margaryny (użyłem Bio Alsan)
– sok i skórka z dużej cytryny
– 3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
– ¾ szklanki cukru kokosowego lub innego
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– dowolna konfitura
WYKONANIE:
– margarynę dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać sok i skórkę oraz jogurt i ponownie zmiksować
– wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać do zmiksowanych składników. Powinno powstać ścisłe i nielepiące się do rąk ciasto
– napełnić tubę wyciskarki i wyciskać ciastka. Układać na papier do pieczenia. Nałożyć ewentualnie konfiturę na wierzch
– piec 15 minut w 175°C
Wyciskarki od KitchenAid
Jamie’s wyciskarki uzywasz? Nie za bardzo wiem co uzyc. Dzieki
Te ciasteczka są przepyszne
To nie jest blog o zdrowym odżywianiu tylko wegański. Weganin nie równa się dieta cud i zdrowe odżywianie. To raczej inna filozofia. Bio oznacza pozyskiwanie produktu w sposób etyczny i eko a nie zdrowy.
Uzywasz margaryny, serio ? A sprawdzales sklad ? Pierwszy skladnik-olej palmowy! Nawet jesli jest bio to i tak … nie zalecany w zdrowej diecie. Poprosze o zdrowsza alternatywe.
możliwe, ze tak będzie. Można dodać tapioki i więcej płynu
Pytanie o gluta. Wiem, nuda, yawn! Czy jak użyję ryżowej to da radę? Nie będzie za lepkie? Nie rozsypią się ciastka?