MAZUREK WIELKANOCNY BEZ PIECZENIA
weganon 12 kwietnia 2017

DSC_0004

Powoli dobiega koniec świątecznych potraw na blogu. W tym roku wystarczy już moich pomysłów. Resztę zostawię na przyszły. Na koniec będzie na słodko. Dwa mazurki. Bezglutenowe. Jeden pieczony i na surowo.

Surowe mazurki są łatwe w wykonaniu. Spód z wiórków kokosowych, migdałów, słonecznika, nerkowców czy orzechów ziemnych. Każdy wybierze sobie odpowiedni zestaw. Podobnie z „klejem” dla sypkich składników. Zmiksowane daktyle, banany, gęste konfitury.

A jaki krem? Coś na szybko. Dojrzały banan, mleko kokosowe i masło orzechowe. Te składniki są trochę mdłe. Potrzebują dodatku o wyrazistym smaku. Idealna jest cytryna i mięta. Oprócz smaku mamy również kolor zielony. Intensywności dodaje chlorella.

I na koniec różne pierdółki do ozdoby. Ważne, bo mazurki muszą być na bogato. Ma być przepych i kolorowo :)

DSC_0047

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 28 cm (lub 10 na 30), z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka orzechów ziemnych, migdałów lub nerkowców
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury

Na krem:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (minimum 75% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na 1 dzień do lodówki

– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 mały, dojrzały banan
– 20 listków mięty
– 2 łyżki cukru pudru (użyłem kokosowego, może być nierafinowany trzcinowy lub inny)
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– skórka i sok z 1 małej cytryny
– różności do ozdoby

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski, dodać kakao i konfiturę. Dokładnie wymieszać dłońmi. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy wylepić masą

Krem:
– banana zmiksować z miętą, cukrem i chlorellą na gładko

– z puszki wyjąć tylko biała, stałą część. Ubić mikserem na puszysto. Dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać zieloną masę i znów chwilę miksować
– wyłożyć masę na spód. Ozdobić
– wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z formy i pokroić

DSC_0054

DSC_0006

DSC_0026

3 Komentarze

  1. idealne tłuste mleko wychodzi ze świeżego orzecha. Szklanka wyłuskanego miąższu + 2 szklanki gorącej wody. Odstawić na 4-5 godzin i dokładnie zmiksować. Odcedzić. Włożyć do lodówki i zebrać powstały krem :)

  2. Miałam zrobić mazurek bez pieczenia z warsztatów, bo był genialny. Ale teraz to już nie wiem który zrobić 😉 bo ten wygląda na co najmniej równie dobry… Czy da się zrobić mleko kokosowe domowe tak żeby mogło zastąpić to z puszki? Może z orzecha a nie z wiórek? Może jakaś magiczna proporcja wody do wiórek? Jak robiłam kokosanki to niestety moje domowe nie daje rady, jest za mało tłuste. Musiałam dosypać wiórek żeby zagęścić. Ale kokosanki i tak wyszły bardzo dobre. Połączenie cytryny i kokosa jest takie zaskakująco orzeźwiające. Dałam za mało mięty i niestety jej nie czuć, mięta czekoladowa jest za delikatna muszę się zaopatrzyć w bardziej zjadliwą odmianę. A chlorelli w ogóle nie czuć jakby ktoś się obawiał jej dodać. Pozdrawiam serdecznie.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *