Każdy kucharz zawodowy czy amator dąży do doskonałości dań. Dopracowuje smaki, tekstury czy kolory. Często się to udaje. Potrzeba wielu prób, ale warto. Kiedy osiągniemy sukces warto jeszcze popracować, bo może się uda coś lepszego
Tak było z wszelkimi kremami czekoladowymi. Ze strączków, kasz, orzechów, ziaren. Możliwości są ogromne. Jednak gdzieś nie do końca to był ten smak. Stąd poszukiwania ideału.
I jest. Udało się. Niesamowicie czekoladowy i zarazem orzechowy krem. Wystarczyło kilka prostych składników. Zmiksować i gotowe. Do świeżego chleba, na tosty lub wcinanie łyżką prosto ze słoika
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 czekolada 70% 100 g
– dowolny syrop do posłodzenia (klonowy, daktylowy, z agawy)
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka. Dodać szklankę wody lub dowolnego mleka roślinnego. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut
– do gorącej kaszy dodać mus dyniowy i dokładnie zmiksować na gładko
– dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać masło i wymieszać
– na koniec dodać syropu do słodkości
– przechowywać w lodówce
Dodałam szczyptę przyprawy piernikowej – pycha!
Super pomysł
Zrobiłam krem po raz kolejny, tym razem podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam siekane orzechy laskowe a do drugiej garść liści mięty. Ta druga wersja rozbiła bank!
Wspanialy!. Nieco wytrawny:) można zjeść zdecydowanie za dużo! 😉
Zrobilam. Jest boski.
mój stał tydzień (tzn został zjedzony )
Zrobiłam, wyszedł przepyszny! Jak długo można go przechowywać w lodówce?
muszę wypróbować
Ja osobiscie uzylam kaszy manny bo akurat jaglanej nie mialam pod ręką i tez pycha ;))))
batat będzie idealny
Czy bardzo ryzykowne (lub bez sensu) byloby zastapienie dyni np pieczonyn batatem? Syn jest uczulony :/
wygląda pysznie… chyba zrobię dzieciakom do przedszkola
super pomysł
Pyszny – zrobiłam i się zajadałam. dodatkowo zrobiłam zawijaniec z francuskiego ciasta z dodatkiem tego czekoladowego kremu – dzieci zachwycone
dlatego zawsze robię kilka dyń i zamrażam. mam do następnego sezonu
W przepisie na mus dyniowy pisze, że do 3 dni bo później zaczyna fermentować szkoda bo to duży minus patrząc na ilość pracy a efekt
A jaka jest kaloryczność tego kremu ?
Myślę, że spokojnie 3-4 dni
Nie ma problemu
Uwielbiam!
zrobiłabym… ale nie mogę kakao… czy dałoby się zastąpić czekoladę karobem?
A jak długo można krem przechowywać w tej lodówce? Tak na wypadek, gdyby nie został pozarty od razu? 😉
Witam. juz wiem co będę dziś robić