Tydzień bez tarty to tydzień stracony. Obowiązkowo z czekoladą i świeżymi owocami. Na bezglutenowym spodzie i bez pieczenia. Po co komplikować sobie życie. Trzeba powielać i modyfikować sprawdzone schematy ale koniecznie muszą być smaczne.
Co zrobić by krem czekoladowy nabrał nowego wymiaru? Dodać do niego masło orzechowe. Gwarantuje Wam że ten smak jest niepowtarzalny. Słodki i lekko słonawy. Mleko w którym jest rozpuszczane smakuje tak niesamowicie że ledwo powstrzymałem się przed jego wypiciem.
Na wierzchu wylądowały polskie winogrona. Uwielbiam je i każdego roku na nie czekam. Są o wiele lepsze w smaku niż te zagraniczne. Całość idealnie uzupełnia mięta.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka migdałów
– łyżka kakao
– dowolna konfitura (użyłem truskawkowej)
– łyżeczka cynamonu
Na krem:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 2 łyżki nierafinowanego cukru
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– małe winogrona
– listki mięty
WYKONANIE:
Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodawać po łyżce konfitury za każdym razem dokładnie mieszając ręką. Ja zużyłem 2 łyżki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno i boki formy o śr. ok. 28 cm z wyjmowanym dnem wylepić masą
Krem:
– do garnka wlać mleko i podgrzać aż zacznie parować. Dodać cukier i masło. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia a następnie dodać połamaną czekoladę i ponownie wymieszać aż się wszystko rozpuści. Wylać na dno formy
– wyrównać wierzch i ułożyć winogrona oraz miętę
– włożyć do lodówki aż masa stężeje
Smacznego
Przepyszna, właśnie zjadłam kawałek na podwieczorek no i małą dokładę 😀
Na najtańszym bazarku z bakaliami pod Halą Marymoncką w Warszawie
Gdzie zaopatrujesz się w bakalie? Tyle ich używasz, że chyba można zbankrutować skoro tarta co tydzień:)
Ok W najbliższych dniach muszę koniecznie zrobić :))))))))
I tak miało być smacznego
Faktycznie masa zgęstła a tarta obłędna <3
specjalnie nie pisałem gdyż konfitury mają różną gęstość. Wiem z doświadczenia, że czasem wystarczą 2 łyżki a czasem 3
A ile ma być tej konfitury w spodzie ? Bo nie jest napisane.
Ja mam szklaną formę i znalazłam sposób na łatwe wyjęcie tarty w całości Biorę kawałek rękawa do pieczenia, rozcinam, wycinam kwadrat o boku większym od średnicy formy. Folię wkładam do foremki, wykładam masę przeznaczoną na spód tarty i zaczynając od środka wylepiam dno i boki. Folia jest miękka i dobrze się układa, trzeba jednak pilnować, żeby znalazła się pod masą na karbowanej krawędzi formy. Po wyjęciu gotowej tarty z lodówki wystarczy pociągnąć za wystające rogi folii (dlatego musi być kwadrat a nie kółko) i tarta praktycznie sama wyskakuje z foremki
Tak. Pod wpływem zimna zestali się
Czy to normalne że masa którą wlewam jest bardzo płynna?
ceramiczna też może być, ale trudniej się wyjmuje. Przeważnie pierwszy kawałek idzie na straty
Witam, ja mam tylko ceramiczną formę do tarty, więc cóż zrobić? uda się a jeśli nie to może jakiś inny przepis na spód mi się by od Ciebie sprawdził?
Tak. Z orzechów ziemnych
Hej,
Jakiego masła orzechowego użyłeś? Z orzechów ziemnych czy innego?
Pozdrawiam,
Kinga
A a byłam pewna że to borówki!
Syrop klonowy, buraczany, z agawy lub daktylowy
Czym mogę zastąpić cukier ??nie używam kompletnie żadnego cukru . Miód chabrowy raczej sie nie nada , więc co ??
można wcinać tartę jeżdżąc na rowerku 😉
można, ale to nie będzie już ten smak
No i odchudzania nie będzie, dopóki będziesz kusił takimi przepisami zrobię dziś tą tartę :))) pozdrawiam
Czy można użyć oleju kokosowego zamiast masła ?