Na dobrą sprawę powinienem dostać burę. Ten przepis miał być już dawno. Jeśli chodzi o zastosowanie dyni to najważniejszy wpis. W wielu daniach dyniowych pojawia się, jako główny składnik. Za każdym razem opisuję jak zrobić puree. Czas by podać więcej szczegółów. Czyli co jak i dlaczego
Zacznę od tego, do czego stosować mus. Ciasta, tarty, kisiele, budynie, risotta, drożdżówki, makarony i długo by tak wymieniać. Zastosowanie wszelakie, o czym przekonali się uczestnicy wczorajszych warsztatów kulinarnych.
Jaką dynię wybrać. Nie będę oryginalny jak napisze, że najlepsza jest Hokkaido i piżmowa. Dają gęsty i mięsisty mus o wyrazistym smaku. Hokkaido ma przewagę nad innymi dyniami, bo nie trzeba jej obierać. Ma jadalną skórkę. Podobnie ma odmiana Blue Balet. Inne obieramy. Możemy to zrobić przed lub po pieczeniu.
Jeżeli chcemy by masz mus był bardziej wodnisty np. do kisieli to najlepsza jest Muscat Provance. Po upieczeniu jest lekko galaretowata. Natomiast odmiana Delica daje mus ciągnący i lekko włóknisty. Innych odmian nie będę opisywał, bo są mniej popularne.
Pieczemy zazwyczaj w temperaturze 180 – 190 stopni. W zależności od odmiany trwa to od 30 minut do godziny. Pamiętajmy by kawałki dyni układać na papierze do pieczenia. Mamy wtedy pewność, że się nam nie przykleją. Dynię możemy piec w całości, w połówkach lub średniej wielkości kostkach.
Po upieczeniu i wystudzeniu dynię miksujemy. Możemy to zrobić blenderem lub malakserem. Na gładko. Co dalej? Używamy tyle ile w danej chwili potrzeba a resztę można przełożyć do woreczków i zamrozić. Przydadzą się poza sezonem na różne przepisy. Można też pasteryzować, ale trwa to długo i nie daje pewności, że się uda.
Jeżeli macie sporo dyni to pieczcie ją w większej ilości. Po co za każdym razem odpalać piekarnik dla jednej dyni. I co ważne. W lodówce mus stoi do 3 dni. Później zaczyna fermentować.
Zatem do biegu gotowi i start. Do piekarników proszę Państwa
Tak
Czy pestki z dyni Hokkaido są jadalne? Można je upiec lub usmażyć?
Polecam placki
A co można zrobić z musu z kiszonej dyni?
ja obieram obieraczką do warzyw, kroję w kostke lub plastry i piekę
A czy pizmowa dynia też w całości nadaje się do pieczenia
Tak, jest jadalna
Hej. Mozna miksowac hokkaido ze skorka? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!
akurat te dynie nadają się głównie do ozdoby. Kulinarnie nie są fajne
Hmmm czy dynia (ta mega duza kula), ktora sprzedaja glownie w celu zrobienia lampionu na Halloween nadaje sie na taki mus?
Piec z wnętrznościami, usunąć po upieczeniu i zmiksować sam miąższ
Czy trzeba wyjac „wnetrznosci „z dyni czy wszystko razem z pestkami uzywamy do musu?
Będzie za mokry
Witam. Zastanawiam się czy zamiast w piekarniku mogę w paroważe? Może będzie zbyt mokra później? Próbowałeś może?
nie używam termoobiegu. Tylko góra/dół i środkowa półka
Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa i ma kształt spłaszczonej gruszki
Wiem że to troche glupie pytanie ale jak moge poznać ze to hokkaido? Mieszkam w Uk i kupilam dzisiaj podobna do hokkaido ale byla pod nazwą mixed squash .
Witam, mam pytanie o ustawienie piekarnika; termoobieg czy bez ?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
Ja zauważyłam że jednak ta sama dynia pasteryzowana i mrożona jest zupełnie inna w smaku. Mam wrażenie że jednak w pasteryzacji traci się kolor intensywny oraz w smaku też odrobinę inna jest ta dynia. Teraz już tylko mrożę.
Podaj proszę, ile czasu pasteryzujesz dynię w słoikach. Nie posiadam zamrażarki i pasteryzacja bardzo mi pasuje. Pozdrawiam.
Pasteryzacja jak najbardziej, wcale nie jest pracochłonna. Mam dynię taką w słoiczkach sprzed 2 lat. Taka ostatnio modna się zrobiła. Moja mama gotowała dawno, dawno temu zupę mleczną z dynią i kluseczkami (można makaronik do tego ryżowy). Och pycha.
pozdrawiam
Mariola
proszę
Takiego wpisu potrzebowałam. Dzięki!
Hokkaido rządzi Ja dodaję czekolady (jakby inaczej) i robię krem do smarowania
ja uwielbiam z Hokkaido albo butternut squash dziś dodałam do owsianki! <3 delicje!