DYNIOWA CARBONARA
weganon 4 września 2016

DSC_0034

Przyznaję się bez bicia. Jestem kulinarnym gadżeciarzem :) Kiedy pojawia się coś nowego to muszę mieć. Przez te ponad 25 lat przygód kulinarnych sporo nowości się pokazało. Gdy tylko wpadło mi coś ciekawego w oko już miałem w głowie gotowe przepisy.

Najlepsze są jednak niespodzianki, gdy takie cuda dostaję w prezencie. Tak też było ze spiralizerem. Nie raz miałem okazję widzieć, jakie świetne rzeczy robi to urządzenie. Nie będę ukrywał, że posiadanie jego było kwestią czasu.

Jestem tym szczęśliwcem, który posiada mikser Kitchen Aid (to też prezent sprzed bardzo wielu lat). Przystawki do tego urządzenia zawsze wywołują we mnie przyspieszenie akcji serca. Nowatorskie rozwiązania ułatwiające życie nie tylko blogera kulinarnego.

Pierwszą potrawą jest makaron z dyni piżmowej. Długie i kształtne nitki o pięknym żółtym kolorze. Kilka ruchów miksera i miska dyniowego spaghetti gotowa. Do tego był konieczny sos. Padło na wegańską wersję carbonary. Prosty i szybki w wykonaniu.

Kolejne cuda ze spiralizera będą ukazywały się na blogu. Powiem jedno. Warto realizować swoje kulinarne fantazje :)

DSC_0007

DSC_0057

SKŁADNIKI:

– 1 spora dynia piżmowa (najlepsza z długim „ogonem”)
– 1 kostka wędzonego tofu 180 g
– 1 średnia cebula
– 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżka majeranku
– 1 szklanka dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego
– 1 kopiasta łyżka mąki ryżowej (może być pszenna lub orkiszowa)
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE:

– odciąć „ogon” od gniazda nasiennego. Obrać obieraczką a następnie za pomocą spiralizera zrobić makaron (nie wiem, jakiego rodzaju macie urządzenia, ale najlepsze są nitki o średniej grubości)

DSC_0016

DSC_0028
– tofu i cebulę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na średnim ogniu około 5 minut aż zbrązowieją. Dodać szczyptę soli, paprykę i majeranek. Smażyć kilka chwil.
– do mleka dodać mąkę, sól, pieprz i gałkę. Dokładnie wymieszać
– zagotować w garnku osoloną wodę. Włożyć makaron. Poczekać ponownie aż się zagotuje i policzyć do 20. Odcedzić. Dodać na reszty składników na patelni. Wlać sos włączyć grzanie i delikatnie wymieszać. Sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą
– dodać natkę
– makaron jest lekko twardawy i taki jest najlepszy. Kremowy sos o wędzonym smaku. To nie może nie smakować :)

DSC_0049

13 Komentarze

  1. a gdzie znaleźć inne przepisy na dania ze składników potraktowanych spiralizerem? szukam intensywnie :)

  2. Ja ten sos uwielbiam. Nie czuć w nim w ogóle mąki i jest bardzo aromatyczny a pomysł na cukinie świetny :)

  3. Sos BOSKI, zrobiłam z cukinią, pociętą na makaron. Dzięki za inspirację.
    Dziś przygotowuję się do ciasta ze śliwkami i czekoladą.
    pozdrawiam :-)
    Mariola

  4. Mam go od ponad 15 lat. Mogę powiedzieć niezniszczalny. Świetnie się sprawuje. Dokupuję do niego rożnie przystawki. Polecam wielce :)

  5. Już doczytałam, dostawka do KitchenAida… Dziękuję za wspaniały przepis i kolejną zachętę do kupna spiralizatora ;). I to prawda, są zachcianki, które warto spełniać (zwłaszcza takie „zdrowe” ;))!

  6. Spiralizator, marzę o nim już od paru miesięcy! Na razie musiałam nieco ograniczyć swoje wydatki, ale oglądam różne modele w Internecie… Jaki model Pan posiada i poleca? Pozdrawiam

  7. Ech… Smakowicie wygląda☺chyba będę musiała sobie poradzić bez takiej „magicznej” maszynki☺.

  8. Witam, jestes zadowolony z miksera Kitchen Aid ? Przede mną zakup owego cuda i zastanawiam sie czy warto. Pozdrawiam Dagmara

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *