Wielokrotnie mam zadawany pytanie „Czy wegańskie ciasta są trudne w wykonaniu”. Odpowiedź jest zawsze ta sama. Zależy, które. To samo dotyczy klasycznych deserów. Zależy, co będziemy robili. To ciasto jest z tych prostych. Mogę pełną odpowiedzialności powiedzieć, że Ci na bakier z kuchnią poradzą sobie bez problemu
W misce mieszamy suche zmielone składniki. Dodajemy zmiksowane śliwki z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie mieszamy i gotowe. Jak widzicie banał banał i jeszcze raz banał.
Jeżeli przed zrobieniem tego ciasta chcecie go spróbować to zapraszam do Trawy. Dziś będzie się dzielnie prężyło na ladzie
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 1 szklanka rodzynek
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– sok i skórka z 1 cytryny
– 30 śliwek węgierek + do ozdoby
– 2 czekolady 70% po 100 g
– dowolny cukier lub syrop do smaku (sprawa dość indywidualna )
– polewa – 1 czekolada 70% 100 g, ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego, coś do posłodzenia
– figi i mięta do ozdoby
WYKONANIE:
– do miski wsypać wiórki, cukier (użyłem kokosowego), rodzynki, cynamon i kardamon
– orzechy, słonecznik i płatki zmielić na bardzo drobne okruszki np. malakserem i dodać do miski
– do garnka włożyć śliwki bez pestek, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym. Podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać (tu sprawdza się najlepsze urządzenie, czyli dłonie)
– dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– do garnka wlać mleko, dodać słodziwa i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. Ułożyć owoce i miętę
– wstawić na kilka godzin do lodówki
nadadzą
Nadadzą się prażone niesolone orzechy?
Witaj Wygląda pysznie, ale chyba za słodkie dla mnie. Zmodyfikuję rodzynki.
pozdrawiam
Mariola
pestki słonecznika, dyni, inne orzechy, migdały
Dzień dobry,
czy można czegoś innego użyć zamiast ziemnych orzeszków?
witaj w klubie
jak widzę tą ilość czekolady to automatycznie zaczynam się ekscytować!
Ciasta wegańskie są bogatsze w smaku i łatwe w zrobieniu
Zjadłabym z ogromną przyjemnością. Wygląda cudnie i do tego same pyszne składniki. Nie ma lepszych ciast niż wegańskie.
dodałem 4 łyżki
Ile weszło cukru w Twoim przypadku?