I nadszedł ten dzień, kiedy posypały się na mnie gromy. „Panie Weganonie wyluzuj z tą czekoladą” Wedle życzenia. Odpuszczam, ale na trochę Tak sobie myślę, że w poprzednim życiu byłem z czekolady lub pracowałem w fabryce gdzie ją wytwarzano. Mój dzień bez czekolady nie istnieje.
Wracając do rzeczy. Tarty. To kolejne uzależnienie. Chyba, dlatego że tak prosto się je robi. Szybko i nie trzeba piec (w większości). Co do kremów to przeważnie czekoladowe z dodatkami. Dziś inaczej.
Kasza jaglana ugotowana w mleku roślinnym. Dodatek kremu kokosowego, cytryny. To smakuje i to jak. Gdy do masy dodamy maku a na wierzchu ułożymy soczyste maliny i miętę to otrzymamy coś niepowtarzalnego. By tarta się udała trzeba dokładnie robić wg przepisu. Szczególnie dotyczy to mleka kokosowego.
Ta tarta trafi dziś jak poprzednia do Trawy. Wyczekujcie w sierpniu ciast we wtorki i czwartki a od września 3 razy w tygodniu
SKŁADNIKI:
Na formę o śr. ok. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem)
Na spód:
– 2 szklanki pestek słonecznika
– 1 szklanka dowolnych orzechów
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– gęsta dowolna konfitura
Na masę jaglaną:
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na przynajmniej 1 dzień do lodówki (Ważne informacje !!!)
– sok i skórka z cytryny
– nierafinowany cukier trzcinowy lub inny do słodkości (ja użyłem 4 łyżki)
– 1 szklanka maku
– maliny lub inne owoce
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy i słonecznik zmielić np. malakserem prawie na mąkę. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać
– do suchych składników dodawać po łyżce konfitury w ilości zapewniającej powstanie zbitej i gliniastej masy
– dno i boki formy wylepić masą
Masa jaglana:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Włożyć do garnka, wlać mleko. Przykryć, gotować 20 minut na małym ogniu. Jeszcze gorącą kaszę dokładnie zmiksować (masa powinna być gładka jak budyń). Tu idealny jest blender ręczny. Odstawić do wystygnięcia
– dodać sok i skórkę z cytryny oraz białą stałą część z puszki (wody z dna nie dodajemy). Ponownie dokładnie miksujemy. Dodajemy cukier oraz mak i dokładnie mieszamy
– masę wykładamy na spód. Układamy owoce. Formę wstawiamy na 2 godziny do zamrażarki a później na kilka godzin do lodówki.
– masa powinna być stała i lekko sprężynująca po dotknięciu
– dno formy lekko luzujemy od dołu tak by boki swobodnie odeszły. Kroimy tartę i podważamy dół ciasta lekko nożem by oddzielić od na formy
Nie. Ma pozostać mleko
Czy kasza ma wchłonąć całe mleko? Mi po czasie gotowania nadal kasza pływa w mleku. Czy razem to zmiksować? :-))
Tak
Czy cukier można zastąpić ksylitolem ? Tarta mega !
Tak
Juz raz pytalam ale chyba umknęła mi odpowiedź.. czy jedna szklanka to 250ml u weganona? 😀
Tak
czy zamiast maku można dodac nasiona chia ?
tak
Czy mielony biały mak,tez będzie ok?
Ma być surowy. Jego ilość nie wpływa aż tak na smak. Można oczywiście ugotować, ale wtedy masa będzie zbyt wodnista
Czy ten mak faktycznie ma być surowy? Przecież surowy jest twardy i raczej niejadalny..
dziwna sprawa. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam
A ja zakupiłam mleko o podanych parametrach ale nie było stałe nawet po pobycie w lodowce cała dobę tylko takie żelowe. Kiedyś jak zakupiłam to faktycznie było stałe i nie wiem w czy będzie takie jak mam dobre
pycha
by krem się udał musi być powyżej 80 i 17 %. Inaczej wyjdzie breja
Czy mleko kokosowe z mniejszą zawartością tłuszczu i kokosa nie można w jakiś sposób „podrasować”? Ja mam niestety kika puszek 57% kokosa i 15 % tłuszczu…
mam nadzieje ,że mi wyjdzie :((((
hahahahhah
Można dodać taki prosto z torebki lub mielony. Smak jest podobny
Czy mak dodajemy taki „surowy”, prosto z opakowania? Nie mielimy, nie gotujemy? Nigdy nie robiłam niczego z makiem stąd moje pytanie 😉 pozdrawiam
widzę mak i od razu mi gały wyskakują a ślinianki zaczynają pracować coraz intensywniej! <3
smak zależy od mleka i czym się słodzi. Ja kaszę gotowałem na migdałowym. Mi smak przypominał lody śmietankowe z makiem
Czekolady nie za wiele! 😀 No ale mak też dobry
Wspanialy przepis. Bede robila na weekend:) jakie mleko roslinne uzyles? No jestem ciekawa,co to za smak tej tarty? Szczegolnie masy? Co przypomina?