Do gofrów podchodziłem jak do przysłowiowego jeża. Dlaczego? Bo moje skojarzenia z tym deserem nie były miłe. Pamiętam te wafle, kiedy byłem na wycieczce klasowej w podstawówce. Byliśmy nad morzem. Opcje były dwie. Zapiekanki lub gofry. Wybrałem tą drugą. Do dziś nie zapomnę rozmemłanego ciasta z masakrycznie słodką bitą śmietaną. Całość polana była brunatnym ulepem. Normalnie trauma.
Przez lata omijałem szerokim łukiem wszelkie gofrownice. Niedawno dostałem wraz z innymi urządzeniami od Firmy Russel Hobs. Postanowiłem, że czas na zmianę i próbę stworzenia własnej wersji. Przystąpiłem do działania, wykonałem i okazało się, że to, co było niemiłym wspomnieniem pozostało już tylko wspomnieniem.
Puszyste gofry pełne smaku. Z chrupiącą skórką. Z ubitą śmietanką kokosową i mnóstwem soczystych owoców. Takie śniadania mógłbym jeść każdego dnia i trauma pozostała tylko wspomnieniem
SKŁADNIKI:
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 2 łyżki mielonego lnu + 6 łyżek wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szczypta soli
– pół szklanki kakao
– 3 łyżki brązowego cukru
– łyżka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
– len dokładnie wymieszać z wodą i odstawić na 15 minut. Dodać olej i mleko. Wymieszać
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– masę wlewać na gofrownice i piec (każdy ma inny sprzęt, więc nie podaję wlewanej ilości i czasu powstawania gofrów)
– polać dowolnym syropem, bitą śmietanką kokosową lub jogurtem roślinnym i posypać owocami
Gratulacje dla Ciebie, bo zrobienie wegańskich gofrów nie jest łatwe
Jestem naprawdę mile zaskoczona tym przepisem. Znając moje szczęście do gofrów zrobiłam z połowy porcji, a tu się okazało, że wyszły najlepsze jakie do tej pory jadłam :> Zrobiłam z mąką gryczaną, serio suuuper
By wyszły dobre wegańskie gofry, temperatura musi być bardzo wysoka. Inaczej nie wyjdą. Przetestowane przeze mnie i czytelników
Zrobiłam z mąki orkiszowe. Nie wyszły, w środku były surowe i nie mogłam ich wyjąć z gofrownicy. Usmażyłam jako placki. Smak dobry, ale konsystencja nie do konca ok.
nie mam pojęcia
Czy takie gofry można upiec w silikonowych foremkach w piekarniku?
Zależy od formy. U mnie było 8
A ile gofrów wychodzi z podanych składników?
pycha
Te gofry to coś dla mnie, akurat moje smaki. Cynamon to moja ulubiona przyprawa, gdybym mogła dodawałabym go wszędzie. Pamiętam jak u mnie w rodzinnym domu mama miała gofrownice dezala i robiła mi gofry, a na wierzchu kładła tarte jabłka z cynamonem. Chyba muszę zrobić taki deser i wrócić do smaków dzieciństwa.
chyba pomyślę o tej czekoladzie. Sporo jej jest na blogu
Robiłam je drugi raz i chyba doszłam mniej więcej, o co może chodzić. Chyba muszę je piec zdecydowanie dłużej (2, a najlepiej chyba 3 razy) tyle, co standardowe gofry. Jak się zagapiłam i zostawiłam na 2 razy dłużej tyle, co zwykle, prawie bez problemy zaczęły odchodzić od gofrownicy. Chociaż jako placki też już zostały wpisane na listę ulubionych śniadań dzieciaków. Swoją drogą, nie myślałeś, żeby jakoś osobno otagować przepisy czekoladowe? Bo ja np. często szukam właśnie patentów na coś czekoladowego, a zdrowszego (choć trochę).
Kasiu
Możliwe, że tu jest wina masy. Ja ją dostosowałem do swojej gofrownicy. Spróbuj poeksperymentować.
Dziękuję za miłe słowa
W smaku gofry wyszły bardzo dobre, tylko za każdym razem nie mogłam ich odczepić od gofrownicy. Po otwarciu górna część gofra zostawała na górnej formie, dolna na dolnej i tak w częściach trzeba je było zjadać. Po kilku próbach usmażyłam je po prostu na patelni jako placki. Jaka mogła być tego przyczyna? Smarowałam gofrownicę olejem, czekałam, aż się gofrownica nagrzeje. Co jeszcze mogłam zrobić nie tak? Bo chciałabym zrobić jeszcze jedno podejście.
Przy okazji – świetny blog! Zdjęcia robisz świetne – nie mogę przeglądać przepisów, jak dzieciaki patrzą, bo zjadłyby mi monitor 😉 Albo zrobiły dłuuugą listę życzeń kulinarnych – taką, że bym z kuchni przez tydzień nie wyszła 😉
może dlatego, że są wegańskie? a tak serio to nie mam pojęcia. Może te z jajkami potrzebują takiej mocy
Witam. Gofrowniova ktora polecasz ma tylko 750 W. A slyszałam że aby wyszły dobre gofry musi byc min. 100-1200 W. Jak to możliwe ze wyszly chrupiace?
10 sztuk. Ja mojej gofrownicy nie smaruję tłuszczem, ale są różne
zapomniałam napisać jeszcze… smarowałeś jakimś olejem blaszki od gofrownicy?
ile gofrów Tobie wyszło z tego przepisu?
polecam
wyglądają świetnie, przyda mi się kolejny przepis do kolekcji!
proszę
http://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-collections/fiesta/fiesta-sandwich-and-waffle-maker-22570-56.html
Czy moglbys podac model gofrownicy?
Kolor gofrów jest rewelacyjny, pozdrawiam
w tym przypadku było ryżowe, ale testowałem też owsiane i migdałowe. Każde daje radę
zamiast kakao można dodać karob lub w ogóle pominąć i dać tyle samo mąki (czyli wtedy będą 2 szklanki zamiast 1,5)
Wygladaja cudownie
Czym moge zastapic kakao – moje dziecko ma alergie? Czy jak dodam taka sama ilosc maki to wyjda? Czy po prostu pominac?
Wlasnie czegos takiego potrzebowalam ja podpisuje sie pod Twoja „trauma gofrowa”
Juz wiem,co na sniadanie zjem
Z ciekawosci jakie mleko roslinne uzyles do gofrow?