Dobrze, że urodziny są raz do roku. Jak uwielbiam robić wegańskie ciasta tak tortu to nie mój szczyt marzeń. Mnóstwo pracy, ozdabiania. Oczywiście można zrobić tort jednopiętrowy ale jak się kończy 40 lat to wypada trochę zaszaleć
Ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Czekoladowe z dużą ilością cynamonu. Krem ciemny na bazie czekolady i mleka kokosowego. Dla kontrastu wegańska bita śmietana z kremu kokosowego. Soczystości dają truskawki. Można dodać maliny lub borówki.
Całość oblana czekoladą i koniecznie zieleń mięty dla koloru i dla smaku. Ilość składników pewnie Was przerazi ale jak wspominałem tort na 3 piętra. Każde jest przekładane. Spokojnie możecie zrobić jedno piętro
SKŁADNIKI:
Ciasto
Na tortownicę o wymiarach 28 cm, 22 cm i 18 cm
– 6 szklanek mąki orkiszowej lub pszennej
– 7 łyżek mielonego lnu + 21 łyżek wody
– 3 łyżeczki cynamonu
– 2 szklanki oleju rzepakowego
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody
– 2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 4 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 5 łyżek kakao
Krem czekoladowy
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka schłodzonego kilka godzin w lodówce mleka kokosowego 400 g (powyżej 80% zawartości kokosa i 17% tłuszczu)
– truskawki
– 2 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
Bita śmietana
– 2 puszki schłodzonego kilka godzin w lodówce mleka kokosowego 400 g (powyżej 80% zawartości kokosa i 17% tłuszczu)
– truskawki
– 2 łyżki nierafinowanego cukru pudru trzcinowego
Polewa
– 4 czekolady 70% po 100 g
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżki nierafinowanego cukru pudru trzcinowego
WYKONANIE:
Ciasto
– w misce wymieszać len z wodą. Odstawić na 20 minut. Dodać olej i mleko i wymieszać
– w drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier i cynamon
– składniki ciekłe wlać do sypkich i dokładnie wymieszać
– dno każdej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować olejem i oprószyć mąka
– wlać masę do 1/3 wysokości tortownicy
– piec 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przeciąć ciasta na połowę. Dolną część pozostawić w tortownicy
Krem czekoladowy
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Włożyć do garnka, dodać syrop i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– wylać masę na największy krążek. Ułożyć przecięte na pół truskawki i przykryć krążkiem
– wstawić do lodówki na kilka godzin
Bita śmietana
– z puszek wyjąć tylko stałą białą część. Za pomocą miksera ubić masę na puszysto. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwile
– masę podzielić i przełożyć na średni i mały krążek. Ułożyć przecięte na pół truskawki i przykryć krążkiem górnym
– wstawić do lodówki na kilka godzin
Polewa czekoladowa
– mleko wlać do garnka, dodać syrop i zagrzać prawie do wrzenia. Dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia
– na paterze ułożyć największe ciasto, polać z wierzchu częścią polewy i rozsmarować też na bokach
– następnie ułożyć średnie ciasto i postępować jak wyżej
– na koniec ułożyć małe ciasto i polać resztą polewy
– na każdym piętrze ułożyć truskawki
– wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin i położyć się również na kilka godzin bo jest się ledwo żywym
Ciasto prawdopodobnie za długo było w piekarniku i wyschło. Niestety piekarnik jest piekarnikowi nie równy. Jeśli chodzi o mleko kokosowe to najlepsze jest z Rossmana. Koniecznie ilość tłuszczu powyżej 18% i powyżej 82% kokosa. Żadne light
Hej, właśnie zrobiłam mini porcję blatu na próbę, jestem pewna że zachowałem proporcje, jednak ciasto mimo że dobrze urosło i jest smaczne, kruszy się tak że jak się je przetnie, to nie da rady podnieść jednej części, kruszy się od razu, jest bardzo sypkie. Jaka może być przyczyna?
Mój drugi problem, to że nie wiem jak ubić bita śmietana, mam mleczko kokosowe z puszki z Lidla które się nie oddziela, jak wyjmuje z lodówki to cała zawartość jest w formie stałej złotej jak masło, po ujęciu się waży zawartość tłuszczu 91% , pomocy
Ja rzadko się posługuje wagą, dlatego nie podpowiem
Tort przepiękny, mam pytanie. Ja staram się odważać wszystko na wadze, nie mam niespodzianek, że raz wyjdzie tak a raz inaczej. Czy mogę prosić o podpowiedz ile użyć gram lnu + ile ml wody? Jak odmierzam na łyżki wychodzi mi zawsze gęsta klucha
A możesz mi to wytłumaczyć krok po kroku? Ja to rozumiem tak:
przeciąłeś każdy blat, pomiędzy połówki blatu tej samej wielkości wkładałeś krem czekoladowy, a pomiędzy warstwy różnej średnicy bitą śmietanę.
Dobrze zrozumiałam?
I ta bita śmietana: ubijasz taką końcówką do piany (jak np. do krowiej śmietany) czy taką z nożem typu „S” (nazywaną czasem „żyrafką”)?
Nie chcę czegoś zepsuć dlatego te pytania. A biszkopty z Twojego przepisu upieczone wczoraj, jutro przekładanie kremami i dekorowanie. Z braku świeżych owoców będą brzoskwinie z puszki, ale w lutym będzie kolejny tort i ten już na życzenie będzie z kiwi
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Tak. Każdy blat był składany ponownie. Najlepsze są mleka, które mają powyżej 75% kokosa i 17% tłuszczu. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, wyjść tylko stałą górę i ubić na puszysto
Cześć,
czy używałeś dwóch połówek każdego z blatów? Bo napisałeś że przecinałeś, więc czy później skłądałeś je razem (2 duże na sobie, później 2 średnie na sobie i na końców 2 małe)?
Jak puszysta powinna być bita śmietana kokosowa? Mam mleko kokosowe bio z rossmanna, kiedyś jak ubijałam to wyszło mi ciężkie (mało puszyste) i nie wiem czy powinno ubić się, żeby była puszysta jak np. ubita kremówka?
Ania
dziękuję
wygląda nieziemsko! wow! Mistrz!
Bardzo bardzo dziękuję za życzenia i wizyty na blogu
Dziękuję bardzo. Mam domową cukiernię
STO LAT!!!!!!!
Tort mistrzowski Kiedy otwierasz cukiernię?! 😉
Ale świetne ciasto, wygląda rewelacyjnie!!! Wszystkiego naj, naj, naj!!! Fajnie, że tworzysz takiego bloga. Codziennie na niego zaglądam:)
najlepsza będzie ryżowa zmieszana z kukurydzianą i ziemniaczaną. Na blogu jest post o wegańskich ciastach. Tam sporo jest napisane
Wygląda super! Sama mam niedługo urodziny, więc na pewno wypróbuje przepis. Podpowiedz mi proszę tylko jaką mąkę bezglutenową tu najlepiej wykorzystać?