Telefon od koleżanki ” Błagam Cie, wymyśl coś z ziemniaków, bo dostałam 20 kg. Przerobiłam już wszystkie Twoje pomysły. Najlepsze są kotlety nadziewane pieczarkami i kiszonymi, ale już się przejadły. Wymyśl coś podobnego, ale w innej formie. Tak by wszyscy chcieli jeść”
Kilka chwil grzebania w pamięci i jest. Najpierw sam zrobiłem. Wykonałem zdjęcia i wysłałem. Cisza przez kilka minut. Odpowiedź. „człowieku ja nigdy tek nie wykonam roladek z ziemniaków”. Kolejne kilka chwil przekonywania i się udało.
Następnego dnia otrzymuję smsa ” Zrobiłam porcję z 3 kg ziemniaków. Właśnie mąż jedzie po soczewicę i suszone pomidory. Napasłam wczoraj tym cudem 9 osób. Mój brat kazał Ci powiedzieć, że masz wstawić te przepis na bloga, bo inaczej Cię ukatrupi
„W ten oto sposób wstawiam na życzenie Cypriana, owe roladki.
Jak się okazuje, 3-4 proste składniki mogą zdziałać cuda. Roboty przy tym prawie nie ma. Smak wspaniały, choć to tylko ziemniory.
Pasta nadziewająca, to tylko soczewica i suszone pomidory. Pomidory są bogate w smak umami i dlatego masa nie wymaga większego doprawiania. Ziemniaki przeciśnięte z mąką ziemniaczaną i ryżową. Do tego gałka muszkatołowa, pieprz i majeranek. Co jest ważne. Ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Nie będą wtedy wodniste.
Jeżeli będziecie używać ich tego samego dnia, to musicie dodać więcej mąki.
Ilość mąki też jest uzależniona od rodzaju ziemniaków. Musicie otrzymać masę o takiej gęstości, by łatwo się wałkowała. Wałkowanie polecam na papierze do pieczenia. Łatwo się odkleja i roluje.
Ja swoje podaję ze smalcem. Jutro zdradzę Wam na niego przepis. Kiedy go zrobiłem pierwszy raz, w odstawkę poszedł ten z fasoli
SKŁADNIKI:
– 1 kg obranych ziemniaków
– 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
– 3 płaskie łyżki mąki ryżowej (wersja bezglutenowa) lub pszennej
– łyżka suszonego majeranku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– szklanka suchej zielonej soczewicy
– słoik suszonych pomidorów w zalewie ok. 300 g
WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do następnego dnia
– soczewicę ugotować, wystudzić
– z pomidorów odlać zalewę
– zmiksować soczewicę z pomidorami na gładko
– ja nie doprawiałem, ale możecie dodać swoich ulubionych przypraw
– ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem
– dodać obie mąki, majeranek, sól, pieprz i gałkę do smaku
– wyrobić masę (nie za długo, bo masa wtedy staje się wodnista)
– rozłożyć papier do pieczenia, urwać kawałek masy ziemniaczanej i lekko podsypując mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta
– nakładać nadzienie i równo rozsmarować
– zwijać rulon. Dokładnie skleić brzeg. Pokroić na odpowiedniej wielkości wałki (ja kroje na takie po ok. 5 cm)
– gotować ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie (pamiętajcie, że po włożeniu do wody, lekko przemieszać widelcem, by nie przywarły do dna garnka)
– wyjąć i podawać z przyrumienioną cebulką, jogurtem sojowym lub ze smalcem, tak jak ja
Tak
Kroimy na roladki przed ugotowaniem? Czy po?
4
Na ile osób był ten obiad ?
Pominąć je, choć nadzienie będzie mniej aromatyczne
Czym mogę zastąpić pomidory suszone?
Po to by przez ten dzień wyparowało z nich jak najwięcej wody i lepiej się trzymały
Nie mam takiego urządzenia wiec nie mam pojęcia
Jeśli są miękkie to nie trzeba
A da radę z suszonych pomidorów bez zalewy, czy coś dodatkowo wtedy?
A czy można je „ugotować” w parowarze?I ile czasu?
można spróbować
A czy te roladki można by upiec, zamiast gotować?
Ugotowałem dzień wcześniej gdyż wtedy nie są wodniste i nie wymagają takiej ilości mąki
czemu ziemniaki gotowałaś dzień wcześniej?
Dziękuję!
czerwona jest zbyt wodnista, szybko się rozpada. Jest idealna do zup czy gęstych sosów. Zielona, brązowa czy czarna zachowuje kształt i jest mięsista. Idealnie pasuje do farszy bardziej zwięzłych
Czemu zielona lub brązowa soczewica najlepsza? Dotychczas próbowaliśmy w domu tylko czerwonej dlatego pytam
Ziemniaki sa juz wcześniej ugotowane a mąka zdąży sie już zaparzyć
Świetny przepis, kolejny do wypróbowania:) A te 4 minuty wystarczą żeby się ugotowały? Nie będą surowe w środku?
Najlepsze roladki ziemniaczane jakie jadłam. Pyszne. W najbliższy weekend powtórka.
Zrobiłam, są pyszne,tylko w gotowniu trochtrochę mi się rozwalały.
można
Jak wyjdzie więcej, to pewnie można zamrozić?
wyszło 10 sztuk
Ile roladek wychodzi z podanej ilości składników? Jestem jedyną osobą w domu, która takie cuda je, więc nie chcę zrobić zbyt dużo 😉
nie wypływa
I ten farsz nie wypływa podczas gotowania? O.o
Farsz nie wypływa przy gotowaniu? 😮
Farsz nie wypływa przy gotowaniu? 😮
cudowny przepis! zamierzam go zmodyfikowac i zrobic farsz ze szpinaku z cebulka i czosnkiem, a do tego sos pieczarkowy.
bardzo rozwojowy przepis 😀
Dziękuję za odpowiedź. Z soczewicą mam problem bo wszystkie sklepowe są z Kanady a gdzieś z okolic niezbyt.
Soczewica od Planetarian na Bazarze Olkuska a pomidory w Lidlu
Z jakiej firmy kupujesz soczewicę i pomidory suszone?
ciekawe czy wyszłyby z batatow i maki np.kokosowej czy bananowej lub teff…..
Super.
wyjdą wyjdą
Wyglądają pięknie ale boję sie, że nie wyjdą i co wtedy?
Zielona lub brązowa
jakiej soczewicy lepiej użyć, czerwonej czy zielonej? juz nie moge sie doczekać aż wykorzystam przepis
nie przepadam za ziemniakami, ale ta propozycja mnie naprawdę zaskoczyła i jestem gotowa ją przetestować!
Rewelacja! Wyglądają mega kusząco, na pewno spróbuję na dniach. Dzięki!
O rany, akurat mam wszystkie składniki w domu, a przepis wydaje się baaaardzo ciekawy. Dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad!
Wyglądają bardzo ciekawie 😀
fantastyczny pomysł nie ma to jak ratować przepisem znajomych czy bliskich oj dobrze, że wrzuciłeś ten przepis tutaj, sama się nim najem z przyjemnością