ZAGRODZKIE BENDZWOŁY Z FASOLĄ
weganon 11 sierpnia 2024

DSC_0208

Kartacze i cepeliny na Podlasiu. Pigoły, kalmuki, kojboły, kudłatki, pyzie, byki i męcybuły w świętokrzyskim. Dziadki, gałki i hulajdy w Małopolsce. Golce na Pomorzu. Tertuny, kartoflaki, bandzwoły na Lubelszczyźnie. Trepy i pyzy na Mazowszu. Kacapoły na Podkarpaciu. Te wszystkie regionalne nazwy, określają pyzy. To rodzaj klusek, gdzie ziemniaki gotowane łączy się z surowymi. Stosunek gotowanych do surowych to głównie 1:2. Nadaje się najczęściej okrągły lub wrzecionowaty kształt. Są nadziewane mięsem, twarogiem, kapustą z grzybami, soczewicą, kaszą jaglaną, grzybami, fasolą lub są bez nadzienia. Gotowane i podawane z okrasą ze skwarek lub cebulki. Często w kolejne dni krojone w grube plastry i odsmażane. Dziś opowiem Wam o bendzwołach z Lubelszczyzny.

Zagrodzkie bendzwoły z fasolą, pochodzą z miejscowości Zagrody w gminie Żyrzyn w powiecie puławskim. Na Listę Produktów Tradycyjnych, bendzwoły wpisały Panie z KGW Zagrody Razem. Pyzy mają kształt i wielkość dużych jaj gęsich. Ciasto zrobione jest z gotowanych i surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Natomiast farsz, to ugotowana fasola z dodatkiem zeszklonej cebulki. Po ugotowaniu okrasza się je zeszklona cebulką lub skwarkami. Panie z KGW podają będzwoły na okolicznych festynach i piknikach, gdzie podają je z surówkami i przeróżnymi sosami. Jedyny dodatek ode mnie, to suszony majeranek, który uwielbiam z fasolą.

DSC_0219

SKŁADNIKI:

– 3 kg mączystych ziemniaków
– 400 g białej fasoli + 1 łyżka sody + 1 litr zimnej wody
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 duże cebule
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE:

– 400 g fasoli moczyć 10 – 12 godzin w zimnej wodzie z sodą. Wylać wodę, wypłukać fasolę, wsypać do garnka i wlać świeżą, zimną wodę. Gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce
– ziemniaki obrać. 1 kg ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przepuścić przez praskę. 2 kg zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki lub za pomocą malaksera
– surowe ziemniaki odcisnąć na gazie nad miską. Odstawić wodę na pół godziny, a następnie zlać płyn znad skrobi
– 3 cebule pokroić w średnia kostkę i zrumienić na oleju. dodać wraz z majerankiem do fasoli. Doprawić solą i pieprzem
– ziemniaki gotowane połączyć z surowymi, skrobią z dna miski i mąką ziemniaczaną. Wyrobić jednolite ciasto
– ciasto i farsz podzielić na 10 równych części
– na wilgotnych dłoniach formować placki z masy ziemniaczanej. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Nadawać kształt owalny
– bendzwoły wkładać po 3 sztuki do wrzącej, osolonej wody. Zmniejszyć grzanie tak, by woda ledwo wrzała. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką

DSC_0210

DSC_0189

DSC_0192

2 Komentarze

  1. Szkoda że nie ma możliwości podbijania/lajkowania;) – żeby ekhm zwiększyć zasięgi (warto żeby jak najwięcej osób mogło poznać:)
    Trudno pod każdym przepisem powtarzać: o kurczę ale bym zjadła:)

  2. Wyglądają przepysznie, muszę koniecznie zrobić niedługo, osobiście uwielbiam z kapustą i grzybami

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *