Na wielkanocnym stole, nie może zabraknąć zupy. W zależności od regionu Polski będzie to: barszcz biały, czerwony, żur czy zupa chrzanowa. Intensywnie doprawione, z dodatkiem mięsa, białej kiełbasy i oczywiście jajek. To nimi rozpoczyna się wielkanocne śniadanie. Ma rozgrzewać po porannej rezurekcji. Dojadana jest przez cały dzień. Najlepsza następnego
W kuchni regionalnej możemy spotkać różne zupy chrzanowe, o różnych nazwach. Sodra, krzonówka, krzonica, święcelina, chranówka, chrzanica, trzęsionka, krzon czy chrzon. Najpopularniejsza to sułkowicka krzonówka z Małopolski. Znana jest od ponad 100 lat. Przygotowana na bazie mięs, wędlin wędzonych i serwatki. Inna małopolska zupa to krzonówka orawska, która przygotowuje się na bazie kwasu z kiszonej kapusty. Inna zupa, a raczej w formie chłodnika, w której znajdziecie chrzan to handzlowska serwatka wielkanocna z Podkarpacia. W województwie łódzkim to oborowska zupa chrzanowa. Lanckorońska chrzanowa jest również na serwatce. Podawana jest z ugotowanymi ziemniakami. Niektóre zupy chrzanowe, podawane są w formie chłodników.
W takim razie, jak przygotować 100% roślinną chrzanową, by była aromatyczna? Nie zastosujemy to wędzonych mięs czy wędlin. Oczywiście możemy dodać sławnej papryki wędzonej, ale nie chcemy przecież otrzymać zupy o barwie czerwonej czy burej. Z pomocą przychodzi sól wędzona. Możecie ją dostać w różnych marketach i sklepach eko. Moja zupa jest na bazie esencjonalnego wywaru warzywnego i zakwasu na żur. Na koniec po ugotowaniu dodaję tarty chrzan. Po jego dodaniu nie wolno już gotować zupy. Całość zaprawiam śmietanką sojową, sporą ilością majeranku i podaję z bezjajecznymi kulkami, pokrojonymi kotletami sojowymi i roślinną kiełbasą
SKŁADNIKI:
Wywar:
– 2 litry wody
– 3 spore marchewki
– 1 spora pietruszka
– ½ selera
– 2 średnie cebule
– 1 mały por
– 3 goździki
– 3 grzyby suszone
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– ½ litra zakwasu na żur
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 1 łyżka majeranku
– 100 g kotletów sojowych
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– sól wędzona do smaku
– 3 spore ząbki czosnku
Pozostałe składniki:
– tarty chrzan do smaku (każdy dobierze sobie ilość), przepis TU
– śmietana sojowa do zabielenia (przepis TU)
– dowolna wędlina roślinna
– bezjajeczne kulki (przepis TU)
– koperek, natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
WYKONANIE:
– do garnka włożyć pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz pozostałe składniki wywaru. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Włożyć kotlety i pozostawić na 30 minut. Wyjąć i pokroić w paski
– wywar odcedzić (z warzyw można zrobić pastę na pieczywo)
– dodać zakwas i zagotować
– wyłączyć grzanie, dodać pokrojone kotlety sojowe, do smaku chrzan (ma być wyczuwalny), zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą wędzoną i majerankiem
– podawać z kulkami, roślinną wędliną i zieleniną
Proszę mi popłakać, w którym miejscu napisałem, że zupę się gotuje? Nigdzie tego nie pisałem. Chodników tez się nie gotuje, a są uznawane za zupy, wiec nie rozumiem tych zarzutów.
Mam przodków z Handzlówki, moja rodzina tradycyjnie robi serwatkę i muszę Państwa wyprowadzić z błędu. Handzlowska serwatka wielkanocna nie jest zupą chrzanową, tego się nie gotuje w sposób typowy dla zup. Trzeba przygotować serwatkę, ser formuje się w kuliste kształty i suszy aż będzie twardy, by potem dodać go pokruszonego do serwatki. Moja rodzina jada ją na zimno, oczywiście niektórzy podgrzewają serwatkę, ale bez gotowania w niej składników, które dodaje się potem tj. chrzan tarty (wiórki ze świeżego korzenia, jeśli ktoś lubi mocniejszą nutę), wędliny i ugotowane jajka 😉
Proszę i smacznego
Co za pyszności! Nigdy nie jadłam zupy chrzanowej (u mnie na Wielkanoc zawsze jest żurek), ale z Twoim przepisem chyba się skuszę :O To brzmi tak pysznie… i prosto! Dzięki za wskazówki
Tak
Czy mogę zastąpić sól wędzoną wędzonym koncentratem ( liquid smoke)?