KULKI „JAJECZNE” NIE TYLKO DO BARSZCZU
weganon 2 marca 2016

O ile Święta Bożego Narodzenia są prawie wegańskie o tyle Wielkanocne już nie. Mamy spore ilości kiełbas, szynek, jaj i innych potraw. Czy weganie mają w ogóle, co jeść w te dni? Oczywiście, że tak i to wiele pysznych smakołyków.
Ciasta, sałatki, pasztety, pieczenie i biały barszcz z wegańską „kiełbasą”. Na blogu znajdziecie kilka propozycji. Jednymi z nich jest zakwas na barszcz, barszcz biały i biała „kiełbasa”
Smak jajeczny w wegańskich potrawach zapewnia czarna sól kala namak. Jej bogato siarkowy skład sprawia, że potrawy z jej dodatkiem idealnie imitują ten smak i zapach. By stworzyć sobie namiastkę jajecznych smaków przygotowujemy pasty czy sałatki z dodatkiem soli. W przypadku barszczu też jest wyjście. Możemy przygotować sobie kulki podobne do żółtka a smakujące niemal identycznie jak ono. Przygotowanie trwa dosłownie chwile.
Składniki miksujemy, toczymy kulki i gotowe. Można podawać je z wegańskim majonezie lub innych potrawach. W trakcie pisania tego postu już mi wpadł do głowy kolejny pomysł. Pojawi się niedługo na blogu.

SKŁADNIKI:


– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– 1 puszka gotowanej ciecierzycy
– płaska łyżeczka kurkumy
– płaska łyżeczka czarnej soli kala namak


WYKONANIE:


– ciecierzycę odsączamy z płynu i przepłukujemy zimną wodą. Tofu rozrywamy na mniejsze kawałki
– wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę
– formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i gotowe

 

14 Komentarze

  1. …wszystko jest z tym cudownym tofu…. :( a my go nie możemy :( czy jest jakiś zastępnik do tego tofu ? żeby robić takie cuda ale bez niego… błagam o odpowiedź… za , która już z góry dziękuje !! ;))

  2. Nię mogę się doczekać świąt! Pierwsze wegańskie :) od kilku miesięcy 'przenoszę się' z wegetarianizmu i szukam pomysłów- świetny blog!

  3. Nię mogę się doczekać świąt! Pierwsze wegańskie :) od kilku miesięcy 'przenoszę się' z wegetarianizmu i szukam pomysłów- świetny blog!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany