Pamiętam czasy, kiedy lody wegańskie były marzeniem. Oczywiście sorbety pojawiały się, ale nie we wszystkich lodziarniach, cukierniach czy sklepach. Jakość sorbetów, pozostawia wiele do życzenia. Najczęściej to zamrożone soki z tonową ilością cukru i wszelakich barwników oraz wzmacniaczy smaku. Wydawałoby się, że sorbet powinien składać się z pulpy owocowej, niewielkiej ilości słodziwa i wody. Nie jest tak dobrze. Ostatnio przeczytałem skład sorbetu cytrynowego. Miał 12 składników. Wszelakie modyfikowane skrobie, kwaski cytrynowe, kurkumę do koloru itd. Porażka. Czy lepiej wygląda sytuacja wegańskich lodów? Niestety nie. Tu dopiero skład rąbie czerep. Na całe szczęście są miejsca, gdzie wegańskie lody są niezwykle smaczne, z kilku naturalnych składników, nie są ulepem, mają niepowtarzalny smak. Poszukajcie swoich ulubionych w Waszych miejscowościach
Nie zawsze jest czas i ochota, na wędrówki w poszukiwaniu roślinnych lodów i sorbetów. Wtedy najlepiej samemu ukręcić coś w domu. Nie potrzebujemy maszynki do lodów. Wystarczy dobry blender lub malakser. Możemy wykonać z samych owoców, z dodatkiem roślinnych mlek, z dodatkiem warzyw (np. dyni, buraków), mielonych orzechów, z kasz, czy ziół (idealna jest mięta, melisa, bazylia, tymianek). Lody czy sorbety, można wzbogacać we wszelkie superfoods. Jagody goji, acai, miechunkę, camu camu, dziką różę, owoce jarzębiny itp. Do słodzenia można używać nierafinowanych cukrów, ksylitolu, erytrolu. Nie polecam stewii. Daje metalicznych posmak. Dla kremowości, najlepsze jest tłuste mleko kokosowe, masła orzechowe i bardzo dojrzałe banany. Jeśli chodzi o „wzmacniacze” smaku, to polecam przyprawy korzenne (idealnie pasują do maseł orzechowych i dyni), wanilię, ekstrakty owocowe, różne zioła. Chałwowego nadaje tahini. Nie bójcie się eksperymentować ze składnikami i smakami. Jedne z moich ulubionych, to lody z zielonego groszku, awokado, mięty, cytryny i chlorelli. Poniżej jeden z przykładów, jak szybko i prosto zrobić wegańskie lody
SKŁADNIKI:
– ½ kg truskawek
– 20 dużych i ciemnych czereśni
– 2 łyżki jagód
– 10 malin
– 1 szklanka dowolnego, zimnego mleka roślinnego
– 2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodziwa
WYKONANIE:
– te lody można zrobić na dwa sposoby
– zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do pojemnika i zamrozić
– moja ulubiona metoda, czyli wkładamy owoce do pojemnika, zamrażamy
– mrożone owoce zalewamy mlekiem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy w blenderze kielichowym lub malakserze
– lody są gotowe do spożycia od razu. Gdy są zbyt miękkie, można włożyć na 30-60 minut do zamrażarki
O mniam! NA sam widok cieknie mi ślinka! Wyglądają obłędnie i na pewno są przepyszne
Ja ostatnio się zakochałam w się w lodach w Warszawskim lokalu Mango Vegan. Jadłam już wiele ciekawych połączeń ale dodatek melasy z granatu to coś zupełnie nowego. Nie wiem czy da się to odtworzyć w domu ale na pewno spróbuję jak upały znowu zaatakują
to super , już szukam
Przepis jest w książce
Wyglądają zachwycająco, esencjonalnie, po prostu mniam mniam
Pawle a jak zrobić lody z zielonego groszku, awokado, mięty, cytryny i chlorelli.?
To prawda, kiedyś sorbety to była rzadkość, a jak już były to były niesmaczne, cieżkie i przesłodzone… Dlatego wybór, który mamy teraz, jest super! Ale i tak nie ma to jak domowe lody Wypróbuję Twój przepis, dzięki!