Dziś powracamy na Kresy. Wędrujemy na tereny obecnej Białorusi. Wielu mieszkańców tych terenów, musiało zmienić miejsce zamieszkania po II wojnie światowej. Najwięcej osiadło ich na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Co charakteryzuję kuchnię tych regionów? Łączenie ziemniaków z białym serem, cebulą, ziołami. Takie zestawy podawane są na słodko (przekonacie się o tym w mojej nowej książce) i na wytrawnie. Polacy uwielbiają pierogi ruskie i te kotlety są ukłonem w tym kierunku. Bardzo często określane są saszniami. Podstawą są ugotowane ziemniaki, z których formuje się kotlety. Farszem jest twaróg doprawiony pieprzem i duszoną cebulą. Niektórzy dodają posiekany szczypiorek. Podawane są najczęściej z sosem grzybowym, śmietaną lub sosem pomidorowym. Co zamiast twarogu? Oczywiście tofu, które zakwaszone sokiem z cytryny, z dodatkiem szczypiorku, duszonej cebuli, majeranku i dużej ilości pieprzu, staje się pysznym nadzieniem. Jeśli lubicie kotlety ziemniaczane, to pokochacie sasznie
SKŁADNIKI:
– 1 kg mączystych ziemniaków
– 2 łyżki mąki pszennej lub innej (do masy ziemniaczanej)
– 360 g naturalnego tofu
– 1 duża cebula
– mały pęczek szczypiorku
– 2-3 łyżki soku z cytryny
– 1 płaska łyżka majeranku
– pieprz i sól do smaku
WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc. Wystudzić
– cebule pokroić w drobną kostkę. Zrumienić na oleju ze szczyptą soli. Dodać majeranek i wymieszać
– tofu dokładnie rozkruszyć w dłoniach z sokiem cytrynowym. Dodać drobno posiekany szczypiorek, cebulę, sól i spora ilość świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać
– do ziemniaków dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Uformować w wałeczek i podzielić na 8 równych części
– masę ziemniaczaną rozgnieść na placek na wilgotnej dłoni. Nałożyć farsz i dokładnie skleić. Wszelkie spękania wyrównać wilgotnym palcem
– smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron
– podawać z sosem grzybowym, pomidorowym, roślinną śmietanką, surówkami
Wątpiłam w połączenie szczypiorku z majerankiem, ale kotlety wyszły pyszne! Choć nie tak ładne jak u Pana, na zdjęciach. Przede mną dużo smakowitej praktyki
Jeśli się rozwalały, to znaczy, że ziemniaki nie były skrobiowe lub za dużo oleju, który wchłonął się w kotlety
Przepis bardzo fajny, ale następnym razem wypróbuję wrzucić masę do piekarnika. Na patelni trochę mi się rozwalały. Natomiast bardzo smaczne, farsz super. Polecam z sosem pieczarkowym Nie są wcale takie pracochłonne jakby mogło się wydawać.
Pychota, wczoraj zajadali się nimi moi goście , zachwyceni Lubię przepisy, które są łatwe, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne, polecam gorąco Jeden warunek : muszą być bardzo mączyste ziemniaki.
Pychota! Dzięki za przepis.
Nie wiem. Nie robiłem
Czy wyjdą z piekarnika?
Zapraszam do kulinarnej przygody
Jestem pod wrazeniem. Super przepisy z ktorych na pewno bede czesto korzystac. Dzisiaj zaczynam od „kaszanki”
Zrobiłam! Przepyszne! Dziękuję ♥️
Wbrew pozorom, nie są pracochłonne
Jak to pysznie wygląda! Nie przepadam za takimi przepisami (z tego względu, że wydają się mega czasochłonne), ale w tym przypadku chyba się skuszę!