WEGAŃSKIE KOTLETY KRESOWE
weganon 13 marca 2023

DSC_0007

Kuchnia Kresów Wschodnich, zaskakuje mnie nieustannie. Zakochałem się w niej, gdy zrozumiałem, że jako dziecko podawano mi ją w babci domu, która urodziła się we Lwowie. Od kilku lat, kiedy jeżdżę po Polsce, spotykam jeszcze żyjących mieszkańców i mieszkanki Kresów oraz ich rodziny. Poznaje ich poprzez kuchnie, wspomnienia i zdjęcia. Biorę udział w konkursie na potrawę kresową województwa opolskiego jako juror. Oceniałem roślinne potrawy i było to dla mnie niesamowite uczucie. Prowadziłem również warsztaty kulinarne z kuchni kresowej dla KGW Śląska Opolskiego. Te potrawy są odkrywane i przywracane, jako nasze dziedzictwo kulinarne. Wygrywają konkursy kulinarne takie, jak chociażby Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowane przez Polską Izbę produktu Regionalnego i Lokalnego. Wpisywane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Dlaczego Wam o tym piszę? Już niedługo się dowiecie, jaki jest tego powód.

Dziś prezentuje Wam przepis, który zweganizowałem, a był klasycznym połączeniem w kuchni kresowej. Ziemniaki w towarzystwie twarogu, duszonej cebuli, czosnku i majeranku. Wszyscy wiemy, że takie połączenie występuje w pierogach ukraińskich, które nazywane są również kresowymi. Kolejnymi potrawami są kotlety ziemniaczane, które są faszerowane twarogiem i w byłym województwie poleskim czy Grodzieńszczyźnie, nazywane były saszniami, a na Wołyniu, województwie lwowskim i tarnopolskim – kutykami. Różnice w składzie i przygotowaniu – niewielkie. Farsz do pierogów, można również użyć do naleśników lub zrobić z nich kotlety. Takie przygotowywano właśnie w miejscowościach województwa lwowskiego. Jedynie, co zmieniłem, to zamiast twarogu dodałem naturalnego tofu i nie dodawałem jajek. By tofu nabrało kwaśnego i charakterystycznego kwaskowego smaku, dodałem soku z cytryny i z kiszonych ogórków. Kotlety są obłędne w smaku. Masę możecie wzbogacić w koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Najlepiej smakują z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty.

DSC_0010

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków
– 50 g mąki ziemniaczanej + do obtoczenia kotletów
– 360 g naturalnego tofu
– 3 średnie cebule (około 200 g)
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 2 spore ząbki czosnku
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki soku z kiszonych ogórków
– dowolny olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy. Odstawiamy do wystudzenia
– tofu dokładnie rozdrabniamy w dłoniach na drobne okruszki. Dodajemy oba soki i dokładnie mieszamy
– cebulę kroimy w średnią kostkę i rumienimy na średnim ogniu na 3 łyżkach oleju. Dodajemy gorącą do tofu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy na godzinę
– dodajemy ziemniaki, mąkę, sól i sporo pieprzu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce
– formujemy kotlety obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano

DSC_0027

DSC_0023

4 Komentarze

  1. Są przepyszne, ale zaćmiło mnie, że z takiej ilości tyle tego wyjdzie… czy to się będzie jakoś sensownie mrozić?bo jak nie to muszę wykarmić tu jakąś armię

  2. Nie mogłam ominąć przepisu z ziemniakami! Doskonale dosmakowane, nie przesadzone, po prostu wyśmienite! Zjedliśmy z ogórkami kiszonymi. Dziękuje Weganon!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *