WEGAŃSKA TORTILLA HISZPAŃSKA
weganon 11 czerwca 2015

Kuchnia hiszpańska ma wiele wspaniałych potraw. Większość można spokojnie zweganizować :)
Przykładem jest tortilla, która w oryginale jest z chorizo no i z masą jajeczną.
Kuchnia wegańska zna wiele trików na uzyskanie konkretnych smaków czy konsystencji. Jest wiele produktów, które imitują z idealnym skutkiem smaki kuchni mięsnej czy mlecznej.
Jak w takim razie można podrobić smak hiszpańskiej tortilli? Już wyjaśniam.
Smak jajka uzyskuje dzięki czarnej soli kala namak. Kolor i masę daje mąka z ciecierzycy. Smak chorizo z pomocą wędzonej papryki w proszku. Dodatek płatków drożdżowych nadaje smak serowy. Połączenie daje niepowtarzalny smak i aromat. Pozostałe składniki są niezmienne. Smażone ziemniaki i cebula. Ja dodaje jeszcze młodą dymkę i pomidory.
Odrobina wspomnienia z Barcelony w wegańskim wydaniu :)

SKŁADNIKI:


– 5 młodych ziemniaków
– 2 dymki
– 2 szklanki mąki z ciecierzycy
– ok 1.5 szklanki wody
– 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
– sól kala namak do smaku – około pół łyżeczki
– pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
– pieprz do smaku
– 2 pomidory
– świeży tymianek


WYKONANIE:


– ziemniaki lekko podgotować
– na patelnie wlać trochę oleju i podsmażyć na rumiano ziemniaki
– dodać drobno pokrojoną dymkę i podsmażyć, dodać paprykę
– mąkę rozrobić w wodzie (konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego)
– dodać płatki, sól, pieprz i wylać na patelnię
– smażyć na średnim ogniu z obu stron (patent na obracanie to spora pokrywka)
– po usmażeniu można posmarować dowolnym sosem pomidorowym i ułożyć pomidory i posypać tymiankiem

 

6 Komentarze

  1. udało się 😉 wzbogaciłam tortillę dodając jeszcze posiekaną paprykę, pieczarki i parówy sojowe, które mi się zsychały w lodówce 😉 nawet nie było problemu z odwróceniem, udało się super, dzięki za przepis!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *