Kuchnia hiszpańska ma wiele wspaniałych potraw. Większość można spokojnie zweganizować
Przykładem jest tortilla, która w oryginale jest z chorizo no i z masą jajeczną.
Kuchnia wegańska zna wiele trików na uzyskanie konkretnych smaków czy konsystencji. Jest wiele produktów, które imitują z idealnym skutkiem smaki kuchni mięsnej czy mlecznej.
Jak w takim razie można podrobić smak hiszpańskiej tortilli? Już wyjaśniam.
Smak jajka uzyskuje dzięki czarnej soli kala namak. Kolor i masę daje mąka z ciecierzycy. Smak chorizo z pomocą wędzonej papryki w proszku. Dodatek płatków drożdżowych nadaje smak serowy. Połączenie daje niepowtarzalny smak i aromat. Pozostałe składniki są niezmienne. Smażone ziemniaki i cebula. Ja dodaje jeszcze młodą dymkę i pomidory.
Odrobina wspomnienia z Barcelony w wegańskim wydaniu
SKŁADNIKI:
– 5 młodych ziemniaków
– 2 dymki
– 2 szklanki mąki z ciecierzycy
– ok 1.5 szklanki wody
– 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
– sól kala namak do smaku – około pół łyżeczki
– pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
– pieprz do smaku
– 2 pomidory
– świeży tymianek
WYKONANIE:
– ziemniaki lekko podgotować
– na patelnie wlać trochę oleju i podsmażyć na rumiano ziemniaki
– dodać drobno pokrojoną dymkę i podsmażyć, dodać paprykę
– mąkę rozrobić w wodzie (konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego)
– dodać płatki, sól, pieprz i wylać na patelnię
– smażyć na średnim ogniu z obu stron (patent na obracanie to spora pokrywka)
– po usmażeniu można posmarować dowolnym sosem pomidorowym i ułożyć pomidory i posypać tymiankiem
Swietne!
Jest napisane. Na samym początku
W przepisie brakuje, w ktorym momencie pojkroic ziemniaki. Bede improwizowac 😉
To super smacznego
udało się 😉 wzbogaciłam tortillę dodając jeszcze posiekaną paprykę, pieczarki i parówy sojowe, które mi się zsychały w lodówce 😉 nawet nie było problemu z odwróceniem, udało się super, dzięki za przepis!
wygląda bosko! Zrobię dziś na obiad. Mam nadzieję, że poradzę sobie z odwróceniem 😉