WEGAŃSKA PASCHA
3 kwietnia 2015
Można po prostu zmielić tofu, dodać bakalie, posłodzić i gotowe ale na tym blogu tak nie będzie
Masa to bardzo dokładnie zmielone namoczone w mleku migdałowym nerkowce i migdały. Smakowe dodatki to orzechy włoskie i laskowe, żurawina, wanilia, skórka i sok z pomarańczy i limonki a do posłodzenia syrop z agawy. By nadać bardziej ścisłej struktury dodałem trochę kremu kokosowego, który pod wpływem niskiej temperatury tężeje.
Wiem,że nie we wszystkich rejonach kraju robi się paschę ale oprócz mazurków i bab to jeden z najczęściej podawanych deserów na Wielkanoc.
SKŁADNIKI:
– szklanka nerkowców
– szklanka migdałów bez skórki
– szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 2 pomarańcze (skórka z jednej pomarańczy + 1 łyżka soku), druga do przystrojenia
– skórka z limonki + sok z połowy
– pół szklanki suszonej żurawiny
– garść orzechów laskowych
– wanilia z 1 laski
– orzechy włoskie
– kiwi
– kopiasta łyżka kremu kokosowego
WYKONANIE:
– nerkowce i migdały namoczyć na kilka godzin w mleku a następnie przenieść całość do blendera i dokładnie zmiksować na gładko
– masę przełożyć na gęstą gazę lub lnianą ściereczkę i dokładnie wycisnąć jak najwięcej płynu
– do masy dodać syrop, żurawinę, wanilie, orzechy laskowe, skórki i soki z limonki i pomarańczy oraz krem kokosowy
– całość dokładnie wymieszać
– dno miseczki wyłożyć gazą lub ściereczką lnianą, wyłożyć masę i dokładnie docisnąć i wstawić na godzinę do zamrażarki a później przenieść do lodówki
– miskę odwracamy do góry dnem nad talerzem, zdejmujemy gazę
– paschę przyozdabiamy pomarańczami, kiwi i orzechami włoskimi lub innymi dodatkami
– pascha nie jest tak bardzo ścisła ale spokojnie kawałki można kroić nożem
Spokojnie starczy dla 4-5 osób. Dziękuje
Jak duża jest ta pascha? Lub jak duży talerzyk? Dla ilu osób wystarczy? Wydaje mi się dość nieduża; czy zwiększając ilość składników zmieniać coś w przygotowywaniu? Pozdrawiam i gratuluje przepięknego i niesłychanie inspirującego bloga.
Sok z cytryny do smaku lub np. sok z pigwowca. Wanilię można zastąpić np likierem migdałowym
Mam pytanie, nie mogę limonki oraz pomarańcz, czy wystarczy zastąpić łączną ilością cytryny ? czy trichę mniej ? a może masz pomysł na coś innego ? Wanilii tez nie moge ale to moze coś innego …
Pascha rewelacyjna! Rodzina zachwycona!
Ups! Ja dodslam tego mleka ,w ktorym sie moczyly orzechy i zmiksowalam wszystko razem. Wyszla tak gesta masa,,ze nie dalo sie nic wycisnac t tego…czy to bardzo zle??
Odciskamy na gazie i wypijamy Nie dodajemy do masy
Wazne pytanko: czy mleko w ktorym orzechy miekkna,rowniez eleeamy do masy? Czy odcedzamy??
Aha! To rozumiem. Myslalam,ze to moze o mus kokosowy chodzi. Taki w sloiczkach twardy… a to smietanka kokosowa w sumie jest. Dziekuje i bede robila tp cudo na Swieta:)
krem kokosowy to biała, stała część mleka kokosowego. Mleko musi mieć minimum 75% kokosa i 17% tłuszczu. Puszkę wstawić na 1 dzień do lodówki i wyjąć. Wodę wylać
Co to jest krem kokosowy? Gdzie go mozna dostac? Zrobic?
Ja też
nerkowce, migdały i ja jestem przeszczęśliwa! pascha wspaniała!
Ta pascha ma inny smak niż z tradycyjnego twarogu. Jak dla mnie o wiele lepsza
Świetna !!! Nie lubię tradycyjnych pasch serowych (mimo, że jem nabiał) ale bardzo chętnie wypróbuję Twojej nerkowcowej wersji – jutro robię
W niektórych domach serniki zastępuje pascha a u mnie jest jedno i drugie
generalnie, nigdy nie jadłam paschy, bo u nas się nie jada (kiedyś na pewno zrobię, vegan oczywiście) – myślę, że pokombinuję z sernikiem, bo to tradycyjny wypiek w moim domu na święta – tyle, że ja go zweganizuję (uwielbiam wegańskie serniki <3)
Spróbuj zamienić twaróg na nerkowce i migdały by porównać smaki
prześliczna jest i pewnie przepyszna! miałam robić paschę, ale plany mi się nieco zmieniły, choć tak bardzo kusisz swoją… na pewno kiedyś spróbuję