Co roku przygotowuje nową babkę wielkanocną. Była już dyniowa, drożdżowa, piaskowa, zielona i cytrynowa. W tym roku będzie regionalnie w wersji wegańskiej. Choć kuchnia regionalna ma więcej propozycji na stół wigilijny, to Wielkanoc też jest reprezentowana zacnie. Jeżeli chodzi o baby wielkanocne, to jest ich kilka. Wielkopolska ma babę poznańską, Kujawy okazałego kujawioka, Śląsk Opolski babkę zistę, lubuskie babkę ucieraną, a Lubelszczyzna drożdżową babę z jabłkami. I dziś będzie ta ostatnia.
Tradycja przygotowywania babki z jabłkami, jest znana na Lubelszczyźnie od ponad 200 lat. Pojawiała się na wielu magnackich dworach, tego regionu. Kucharze dworscy przerabiali pierwotny przepis. Pochodził on z dworu polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Zaczęto dodawać przeróżne kandyzowane i surowe owoce, orzechy, jadalne kwiaty i zioła. Suche w konsystencji wypieki, nasączano likierami i ponczami. Dodatek świeżych owoców, też nawilżał ciasto od środka. Dodawano zazwyczaj jabłka. Do dziś piecze się na Lubelszczyźnie taką babkę. Najlepszą robi Cukiernia Staropolska w Lublinie.
Sposobów na babkę z jabłkami jest kilka. Można jabłka wmieszać w ciasto już na etapie wyrabiania. Można dodać podczas drugiego wyrabiania lub tak, jak ja zrobiłem. Ciasto rozwałkowuje się, rozkłada jabłka, roluje i umieszcza w formie. Po przekrojeniu widać spiralnie ułożone nadzienie. Babka jest wilgotna i aromatyczna. Po wystudzeniu polewana obficie cytrynowym lukrem i posypywana bakaliami.
SKŁADNIKI:
– 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 50 g świeżych drożdży
– ½ szklanki + 1 łyżka cukru
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 jabłka
WYKONANIE:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, 1 łyżkę mąki i cukru. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– do zaczynu dodać pozostały cukier, mąkę, kurkumę i wanilię. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami olej. Ciasto powinno być klejące i lekko lejące. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę
– do ciasta dodać jabłka ciasto ponownie wyrabiać przez chwile
– ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, formy na babki. Wyrównać wierzch mokrą łyżką. Przykryć i wstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
– piec 35-40 minut w 180°C, grzanie góra/dół, półka poniżej środka
– wystudzić w formie przez 20 minut. Wyjąć, wystudzić i polać lukrem. Można nasączyć ponczem przed lukrowaniem
A czy cukier kokosowy czy ksylitol będzie ok?
standardowa około 1 l
Jakiej wielkości foremka jest najlepsza do tej ilości składników?
Szklanka standardowa, czyli 250 ml
3 szklanki… ale jakiej wielkości szklanka? ile ml? albo może lepiej, ile gram tej mąki?? Gdyby podawać w gramach i ml… było by zdecydowanie precyzyjniej, każdy ma inne szklanki 😀 a przepisy z chęcią wypróbuję
Powinno dać radę
Piękne zdjęcia.
Chciałbym zrobić takie ciasto ale w formie ogragłej i na wierzch położyć jabłka, myślisz, że da radę?