WĘDZONE TOFU W ZALEWIE A’LA ŚLEDŹ
19 grudnia 2015
Poszukiwanie rybnych smaków w kuchni wegańskiej, nie jest problemem. Możemy to uzyskać dzięki glonom morskim. W mojej kuchni funkcjonują dwa. Nori i wakame. Z racji nierobienia sushi, stosuję bardziej poręczne formy tych glonów. W sklepach Evergreen czy Terra Vege, bez problemu można kupić glony w postaci drobnych płatków. Ta forma mi odpowiada. Jeśli nie macie płatków, to wystarczy drobno pokruszyć arkusze lub je zmielić.
Na każdym stole wigilijnym są śledzie. W różnych formach, smakach, kolorach. W kuchni weganina też można poszaleć. Wystarczy wymieszać np. tofu czy boczniaki z glonami i zalać marynatą. Wiem wiem, zaraz usłyszę, a po co to? 99% wegan rezygnuje z produktów zwierzęcych nie dlatego, że nie lubią mięsa. Rezygnują ze względów etycznych. Dlaczego w takim razie, bez szkody dla zwierząt nie poszukać tego smaku w kuchni roślinnej.
Wielu mich znajomych czy rodzinę, zaskakują te smaki. Mówią, że są bardzo podobne do oryginału lub czasem niemal identyczne.
Do tego produktu (w zasadzie półproduktu, bo jutro go wykorzystam do super dania), użyłem tofu wędzonego. Dlaczego? Bo jego smak mi bardzo odpowiada i jest bogatszy od naturalnego.
Zalewa jest banalnie prosta. Woda wymieszana z octem jabłkowym i solą. Do tego przyprawy i gotowe.
A jutro zobaczycie do czego można wykorzystać te cudo
SKŁADNIKI:
Na zalewę:
– szklanka zimnej wody
– 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego białego
– łyżeczka soli
Inne:
– kostka wędzonego tofu ok. 200 g
– 2 łyżki płatków nori
– łyżeczka kolorowego pieprzu (może być zwykły)
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
WYKONANIE:
Zalewa:
– w szklance wody rozpuścić sól i dodać ocet. Wymieszać
– tofu pokroić w średnią kostkę
– ułożyć połowę w słoiku
– posypać 1 łyżką nori i ułożyć pozostałe tofu
– na wierzch położyć pieprz, ziele i liście oraz zasypać pozostałym nori
– do słoika wlać zalewę
– odstawić do lodówki na 24 godziny
Naturalne pasuje również. Co do nori, to można pociąć na drobno arkusze lub zmielić malakserem
Czy zwykłe naturalne tofu się sprawdzi tak samo jak wędzone?
Nie mam płatków norii tylko całe płaty, mogę je pokruszyć i dodać? będzie ok?
Pozdrawiam
Pewnie, że tak
Nie mam nori, czy jeśli ominę w przepisie nori, wyjdzie równie dobre?
Wędzone. Juz poprawiam
No wlasnie, jakie tofu?
Bardzo ciekawe
p.s te tofu ma być wędzone jak w tytule, bo później jest mowa o marynowanym