WĘDZONE TOFU W ZALEWIE A’LA ŚLEDŹ
weganon 19 grudnia 2015
Poszukiwanie rybnych smaków w kuchni wegańskiej, nie jest problemem. Możemy to uzyskać dzięki glonom morskim. W mojej kuchni funkcjonują dwa. Nori i wakame. Z racji nierobienia sushi, stosuję bardziej poręczne formy tych glonów. W sklepach Evergreen czy Terra Vege, bez problemu można kupić glony w postaci drobnych płatków. Ta forma mi odpowiada. Jeśli nie macie płatków, to wystarczy drobno pokruszyć arkusze lub je zmielić.
Na każdym stole wigilijnym są śledzie. W różnych formach, smakach, kolorach. W kuchni weganina też można poszaleć. Wystarczy wymieszać np. tofu czy boczniaki z glonami i zalać marynatą. Wiem wiem, zaraz usłyszę, a po co to? 99% wegan rezygnuje z produktów zwierzęcych nie dlatego, że nie lubią mięsa. Rezygnują ze względów etycznych. Dlaczego w takim razie, bez szkody dla zwierząt nie poszukać tego smaku w kuchni roślinnej.
Wielu mich znajomych czy rodzinę, zaskakują te smaki. Mówią, że są bardzo podobne do oryginału lub czasem niemal identyczne.
Do tego produktu (w zasadzie półproduktu, bo jutro go wykorzystam do super dania), użyłem tofu wędzonego. Dlaczego? Bo jego smak mi bardzo odpowiada i jest bogatszy od naturalnego.
Zalewa jest banalnie prosta. Woda wymieszana z octem jabłkowym i solą. Do tego przyprawy i gotowe.
A jutro zobaczycie do czego można wykorzystać te cudo :)

SKŁADNIKI:

Na zalewę:
– szklanka zimnej wody
– 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego białego
– łyżeczka soli

Inne:
– kostka wędzonego tofu ok. 200 g
– 2 łyżki płatków nori
– łyżeczka kolorowego pieprzu (może być zwykły)
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe


WYKONANIE:

Zalewa:
– w szklance wody rozpuścić sól i dodać ocet. Wymieszać

– tofu pokroić w średnią kostkę
– ułożyć połowę w słoiku
– posypać 1 łyżką nori i ułożyć pozostałe tofu
– na wierzch położyć pieprz, ziele i liście oraz zasypać pozostałym nori
– do słoika wlać zalewę
– odstawić do lodówki na 24 godziny

 

7 Komentarze

  1. Czy zwykłe naturalne tofu się sprawdzi tak samo jak wędzone?

    Nie mam płatków norii tylko całe płaty, mogę je pokruszyć i dodać? będzie ok?

    Pozdrawiam :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *