Najbardziej warszawskie ciasto to oczywiście wuzetka. Kilka lat temu pojawiła się zygmuntówka, ale jakoś nie widzę by święciła triumfy. Nie dziwię się. W-Ztka powstała na cześć słynnej trasy łączącej wschód i zachód Warszawy razem z Mostem Śląsko – Dąbrowskim. Jak to w czasach PRLu wszystko powstawało w tempie ekspresowym i z 300% normy. By uczcić wybudowanie trasy powstało owe ciastko.
Jak to w filmie Barei „Wuzetka i kawa jest obowiązkowa” i rzeczywiście tak było. Każda cukiernia, bar, kawiarnia czy restauracja miała w swojej ofercie to ciacho. Klasycznie to kakaowy biszkopt przełożony dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną. Górna warstwa to polewa czekoladowa i różyczka z ubitej śmietany.
Wersja roślinna różni się składem biszkoptu i brakiem produktu mlecznego. Tu pojawia się gęste i ubite mleko kokosowe. Czy bardzo różni się smakiem? Niektórzy znajomi powiedzieli, że nie czują różnicy a nawet bardziej im smakuje
SKŁADNIKI:
Na biszkopt:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– ½ szklanki kakao
– 1,5 łyżeczki sody
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 bardzo dojrzały banan
– 1,5 szklanki mleka sojowego lub migdałowego
– ¾ szklanki oleju o neutralnym smaku
– 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
Dodatkowo:
– 1 słoik około 500g dżemu z czarnej porzeczki
– ½ szklanki mocnego naparu z kawy
Na bitą śmietanę:
– 2 puszki mleka kokosowego po 400 g (o zawartości kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 2-3 łyżki nierafinowanego cukru pudru trzcinowego
– 1 laska wanilii
– sok z połowy cytryny
Na polewę:
– ½ szklanki mleka sojowego
– 1 czekolada 70% 100 g
WYKONANIE:
Biszkopt:
– banana, mleko, cukier i olej dokładnie zmiksować
– w misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i kakao. Wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę. Wyrównać wierzch. Piec 45 minut w 180 stopniach (góra/dół, środkowa półka)
– wystudzić i ostrym nożem przeciąć biszkopt na 2 placki
– placki nasączyć naparem z kawy. Dolny placek (ponownie umieścić w formie), nasmarować dżemem porzeczkowym
Śmietanka kokosowa:
– z puszki wyjmujemy tylko biała, stałą część. Przekładamy do miski, dodajemy wanilię, sok z cytryny i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa ubija się na puszysto
– około 80% masy wykładamy na placek z dżemem. Resztę wkładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy
– na śmietankę nakładamy drugi placek. Lekko przyciskamy
Polewa:
– w garnku podgrzać mleko aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– masę wylać na górną część ciasta
– odstawić aż masa się zetnie (do lodówki)
– ciasto pokroić na równe kwadraty i na środek każdego wyciskać pozostałą śmietankę kokosową
Bardzo się cieszę, że się udało i smakowało
Przeeeeepyszne jest to ciasto Świetny przepis. Ja na ogół nie umiem w ciasta i rzadko mi wychodzą, a to wyszło wspaniałe, duże, bez zakalca, mega! Dziękuję za ten przepis, sprezentowałam przyjaciółce jej ulubione ciasto w najlepszej wersji
Proszę bardzo
Wielkie Dzięki za przepis!!!
Bardzo się cieszę, że smakuje
Najlepsze weganskie ciacho jakie do tej pory robilam ❤
Tak
Czy opcja pieczenia góra/dół to opcja bez termoobiegu?
Spokojnie może być dzień wcześniej i do lodówki
Robic dzien wcześniej czy w ten sam dzien najlepiej?
Chodziarzy to z Rossmana
Jakiej firmy mleko kokosowe polecasz? Kupiłam niby dobre (ponad 80% i 17% tłuszczu), po kilku dniach w lodówce dalej jest wodniste i nie da się oddzielić stałej warstwy
powiem tak. Nie przepadam za pieczeniem w tortownicach, bo często boki są upieczone a środek surowy. Możliwe, że to wina mojego piekarnika. Polecam piec do suchego patyczka, wtedy na 100% będzie upieczone
zdecydowanie tak
Czy mąka orkiszowa może być typu 1050?
Czy robiąc ciasto w tortownicy o średnicy 18 cm i zgodnie z proporcjami zmniejszając ilość składników o połowę, powinnam piec ciasto tak samo długo?
można nasączyć dowolnym likierem, sokiem, herbatą. Sok z cytryny powoduje, że śmietanka nie jest zbyt mdła, ale można ją pominąć
Czym mozna nasączyć biszkopt poza kawa? I czy bita śmietanka kokosowa może być bez cytryny? Zastąpić ja czymś lub pominąć?
zapraszam
ulubione ciasto dzieciństwa w wegańskiej wersji a ja nie mam piekarnika ;__; mogę przyjść do Ciebie? płacę złotem i wdzięcznością do końca życia 😀
ja zawsze zostawiam na kilka godzin
Właśnie odstawiłam ciasto do lodówki. Biszkopt pięknie urósł – nawet trochę za bardzo – musiałam ścinać „górkę” żeby był płaski. Bita śmietana pyszna, nie mogę się doczekać kiedy wyjmę w-ztkę z lodówki. Długo muszę czekać ? Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Surowe, ale rozgniecione widelcem a nie blenderem by za bardzo nie upłynnić
Dziekuje, pasuje mi jablko, ale surowe czy pieczone?
na blogu jest przepis na wuzetki bezglutenowe z mąką słonecznikową
Wygląda bardzo smakowicie można zmienić mąkę pszenną na inną? żytnia , owsiana, gryczana?
Daktyle, dynia, batat, jabłko
Swietna W-Zetka:)
Na jaka blache jest przepis?
Mniam! Jaki doskonały przepis!
A da sie bez banana? Bo smietanki kokosowej to chyba sie nie da niczym innym zastapic?