Przed Wami drugi przepis z wykorzystaniem buraka cukrowego. Tym razem również wędrujemy na moje rodzinne Urzecze. W tym regionie uprawa buraka cukrowego była powszechna. Żyzne nadwiślańskie gleby, sprzyjały uprawie tego warzywa. Zbyt był zapewniony, bo w 1837 roku powstała w Mniszewie cukrownia – jedna z pierwszych w Królestwie Polskim. W 1856 roku cukrownie nabywają dwaj bracia – Beniamin i Michał Kassaman. Dziś po cukrowni nie ma śladu. Wraz z cukrownią powstała również gorzelnia, która wykorzystywała buraki do produkcji alkoholu. Produkowano w niej wódkę Stołową. Miejscowość dziś jest wsią w powiecie kozienickim w gminie Magnuszew, czyli tuż za południową granicą Urzecza. A, na początku XIX wieku była miastem na Ziemi Czerskiej. Buraki cukrowe były wykorzystywane również w gospodarstwie domowym. Stanowiły nadzienie sójek (PRZEPIS), ale również wypiekano z nich bułki. Do zaczynu drożdżowego i mąki oraz mleka lub wody, dodawano ugotowane, a następnie tarte buraki. Tarto je na grubych oczkach lub przecierano na sitach. Buraczniaki na początki XX wieku były oprócz sójek, najpopularniejszym pieczywem regionalnym na Urzeczu i okolicach. Dodatek buraka sprawia, że bułki są miękkie, długo świeże i mają lekko słodkawy smak. Idealnie komponują się z urzeckimi powidłami śliwkowymi, dżemem z nadwiślańskich wiśni czy musem z przecieranych malin. Z czasem zaczęto wypiekać buraczniaki nadziewane powidłami, siekanymi orzechami i suszonymi śliwkami. Sprzedawano je na okolicznych jarmarkach prosto z wiklinowych koszy. W takiej formie były przysmakiem konstancińskich gości w pensjonatach. Dziś niestety próżno szukać buraczniaków na Urzeczu. jeśli się pojawiają, to tylko przy okazji święta Urzecza w Warszawie i miejscowościach tego regionu. Jak już kiedyś pisałem, marzy mi się by sójki stały się warszawskim street foodem. Podobnie ma się z buraczniakami.
SKŁADNIKI:
– 350 ugotowanych buraków cukrowych
– 650 g + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
– 40 g świeżych drożdży
– 125 ml wody lub roślinnego napoju
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju
– spora szczypta soli
– mak do posypania buraczniaków
WYKONANIE:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać 125 ml ciepłej wody lub roślinnego napoju, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
– buraki dokładnie zmiksować blenderem. Dodać do zaczynu wraz z olejem, solą i mąką. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę
– ciasto ponownie chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
– bułeczki posmarować można wodą z gotowania buraków cukrowych lub napojem roślinnym, a następnie obsypać makiem
– piec około 20 minut w 170°C. Środkowa półka, grzanie góra/dół