Jak już można zauważyć uwielbiam tofurniki i brownie. Jest ich sporo na blogu. Mają przeróżne składy, kolory, smaki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Czasem jednak lubię połączyć te dwa ciasta by otrzymać coś wyjątkowego.
W tym cieście połączyłem ulubiony tofurnik dyniowy z brownie buraczanym. Dwa wspaniałe warzywa (jedno z nich jest w logo bloga ). Żółty i cytrynowy tofurnik idealnie uzupełnia smakiem mocno czekoladowe brownie. Ilość składników jest na mega blachę.
Uzupełnieniem ciasta jest czekoladowy krem z awokado i soczyste jeżyny. Jeżeli chcecie spróbować jak smakuje ten mix to zapraszam dziś do Trawy
SKŁADNIKI:
Na brownie:
– 2 upieczone spore buraki (ok. 0,5 kg)
– 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
– ½ szklanki dowolnego oleju
– 1,5 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3 szklanki mąki orkiszowej
– 1 szklanka kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– 1 czekolada 70% 100 g
– 1 szklanka nierafinowanego cukru
Na tofurnik:
– 2 kostki naturalnego tofu po 250 g (użyłem BIO POLSOI)
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na 1-2 dni do lodówki
– skórka i sok z 2 cytryn
– 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczane
– ½ szklanki nierafinowanego cukru
Na czekoladowy krem:
– 2 miękkie awokado
– 1 czekolada 70% 100 g
– 5 łyżek dowolnego mleka kokosowego
– ½ łyżeczki cynamonu
– 3 łyżki dowolnego syropu
– jeżyny
WYKONANIE:
Brownie
– Buraki zmiksować na gładko z połową szklanki mleka
– w misce wymieszać len z wodą. Odstawić na 15 minut. Dodać olej i zmiksowane buraki
– szklankę mleka podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do ciekłych składników. Wymieszać
– w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać do nich ciekłe i dokładnie wymieszać np. mikserem
– masę do formy (wymiary 30 na 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Tofurnik
– tofu dokładnie zmiksować ze skórką i sokiem z cytryny. Dodać biała stałą część z puszki i pozostałe składniki. Ponownie dokładnie zmiksować
– masę wylać na wierzch brownie
– za pomocą patyczka zrobić esy floresy (wymieszać ze sobą oba ciasta)
– piec 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić
Polewa:
– mleko z syropem podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia się składników
– awokado dokładnie zmiksować i dodać do czekolady. Wymieszać
– przełożyć np. do woreczka na mrożonki. Odciąć końcówkę i wyciskać trochę masy na ciasto. Na wierzchu ułożyć jeżyny. Wstawić ciasto do lodówki
Dynia czyli samo zdrowie! 😉