SKŁADNIKI:
– szklanka maki z ciecierzycy
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
– mąkę rozrobić dokładnie by nie było grudek z 1 szklanką wody
– w garnku ugotować 2 szklanki wody i dodać zawiesinę z mąki
– ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i ciągle mieszając bo się lubi przypalać gotować 10 minut. Powstanie gęsta błyszcząca masa.
– dowolne naczynie płaskie (u mnie forma do pieczenia) wyłożyć ściereczką lnianą lub gazą i wlać masę
– naczynie odstawić do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce na dobę
– ser ze ściereczką przełożyć na deskę do krojenia i zdjąć ściereczkę. Ser jest delikatny i daje się kroić nożem
– jeżeli chcemy mieć bardziej zbity ser, należy wziąć 2 szklanki wody.
Najlepsza jest Besan. Neutralna w smaku i bardzo drobno mielona
Jeśli chodzi o firmę użytej mąki, to Targroch 😉
Surowa mąka też jest gorzka, dlatego zastanawiam się czy ser też taki ma być, czy może podczas dłuższego gotowania powinien trochę stracić z goryczy.
Jaka była uźyta mąka?
Witam Serek zrobiony. Mam tylko pytanie o gorzki posmak – czy to normalne, czy z moją mąką coś nie tak, czy może za krótko gotowałam?
Tofu birmańskie jest specyficzne w smaku i najlepiej podawać z aromatycznymi składnikami. W pastach z dodatkiem suszonych pomidorów, aromatycznych ziół. Można panierować i smażyć
Zrobiłem, konsystencja super, smak troszkę mniej, zjadłem sobie z sojonezem – dobre, choć smakuje trochę jak mielonka 😀 Do jakich past można go użyć? Można go zapiekać? Dzięki!
mrozić raczej nie, bo ma sporo wody. W lodówce do 3 dni
SUPER PRZEPIS, wypróbuje jak najszybciej a można je mrozić ? Czy ma ilość dni w których trzeba je spożyć ?
Niestety tylko z mąki wyjdzie
Ciężko dostać mąkę z cieciorki czy moze zrobic masę ze zblendowanej namoczylonej cieciorki?? I jakby to technicznie rozegrac?
Na tą ilość to z 3-4 łyżki. Dodałbym na samym końcu.
Dzień dobry, bardzo kusi mnie ten ser, chciałabym zrobić z płatkami drożdżowym. Ile i kiedy mam dodać?
niestety nie
a mąka sojowa? nie „sklei” się?
mąka sojowa też nie bardzo?
niestety nie da rady. Tofu birmańskie jest z mąki ciecierzycowej
Nie moge nigdzie znalezc maki z ciecierzycy. Ostatnio gdy robilam ja z ziaren pobilam mlynek. Jakas inna bezglutenowa maka tez by zadzialala w tym przepisie? Jaglana?
trzymam w foli przezroczystej. Jak każdy wegański ser do 3 dni w lodówce
Jak go przechowywać? W papierze? Folii? Jak długo może stać w lodówce?
Tak i smak jest wtedy bardziej serowy. Dodaje je wtedy, kiedy ser jest z przeznaczeniem wytrawnym. Jak do słodkich, to nie dodaje
Dzień dobry, czy eksperymentowałeś może z dodatkiem płatków drożdżowych?
niestrety potwierdzam- mnie tez wyszła pasta, w smaku oki, ale konsystencja – lipa
Ale przecież w przepisie są 3 szklanki wody… a na końcu, że jak chcemy bardziej zbity to zrobić z 3 szklanek wody 😛 to ile w końcu dać?
Ponad kilogram
ile sera z tego wychodzi, bo w jednym z Twoich przepisów trzeba 0,5 kg takiego sera?
Kurcze, zrobiłam to 2 dni temu z 2,5 szklankami wody i wyszła mi pasta.
Mojego nie da się kroić :c
Przepraszam. Miło być 2 szklanki wody
nie rozumiem tego, jesli chcesz, żeby ser wyszedł bardziej ścisły weź 3 szk wody a w przepisie są własnie 3 szkl wody. O co chodzi ?
A ja właśnie szukaam "serka" do pączków:) ciekawa jestem jak wyjdą:) ale to w przyszłym tygodniu:) pozdrawiam Asia
To super
Dziękuję za szybką odpowiedź właśnie zrobiłam i wydaje mi się, że masa jest na tyle gęsta, że da radę jako baza sernika. Za to na górę wyczaruję coś z agarem i sezonowymi owocami, jakoś maliny mi tu najbardziej pasują. Serdecznie pozdrawiam
Nie wiem czy nadawałby się jako gotowany. Ja robię z niego "sernik" z agarem i jest ok
Mam pytanie… czy struktura tego sera nadawałaby się jako baza sernika? Chciałabym zrobić na podstawie tego przepisu sernik gotowany czekoladowy.
To jest przepis podstawowy. Stosuje ten ser do dan słodkich i wytrawnych. Jak chce mieś tylko np na kanapki to dodaję zioła, czosnek, paprykę wędzoną i sól
Ja robiłam taki ser z samej ciecierzycy. Jednak przyprawy to istotna sprawa. Sam w sobie nie porywa smakiem.
Jestem wolny więc nie ma problemu
OMG. Biorę Cię za męża! 😀
około 600 kcal na całość więc nie najgorzej
A jak z kalorycznością?
Polecam
Następnym razem tylko go lepiej doprawię np. czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i innymi dodatkami
Świetny przepis!
Wypróbuję
Cieszę się. Ja właśnie zrobiłem bardziej ścisły tzn z 3 szklanek wody. Taki jest dobry do duszenia, smażenia i marynowania
Wyszedł bardzo dobry. Już spróbowałam odrobinę, choć doba jeszcze nie minęła Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że wyjdzie dobry. Proszę dać znać jaki wyszedł i dziękuję
Ser się właśnie produkuje w Thermomixie. Bardzo jestem ciekawa efektu. Blog jest fantastyczny!
Prosty, szybki i wydajny i bez posmaku fasolowego jak tofu
Świetny pomysł! Muszę go zrobić
Serek wyszedł pięknie !
Dzięki
świetny pomysł!
Tak. Jest to klasyczny przepis na birmańskie tofu tylko w oryginale jest jeszcze kurkuma i mniej wody. Polecam bo nie czuć tego charakterystycznego smaku strączkowego jaki ma tofu sojowy
ser z mąki z ciecierzycy? jestem pod wrażeniem!