Wszystko ma swój czas. Każe warzywo czy owoc czeka na podium na bazarach. Od tygodnia pojawiły się już orzechy laskowe. Oczywiście na moją zgubę, bo mogę ich zjeść nieograniczoną ilość. Najlepsze są łupane własnoręcznie.
Świeże laskowe mają bardzo mleczny smak. Są soczyste i bez brązowej twardej osnowy. Taką wersję lubię najbardziej. Gdy się tylko rozpoczyna sezon, wcinam je w dużych ilościach. Część przeznaczam na desery. Chociażby taki jak ten.
Orzechy uwielbiają czekoladę i karmel, więc pomysł był dość prosty. Połączyć wszystko w kolejną tartę. By karmel nie był ulepem z toną cukru można stworzyć idealną zdrowszą wersję. Nie ustępuje ona smakiem oryginałowi a jest nawet lepsza. Zmiksowane daktyle z kremem kokosowym idealnie imitują klasyczny karmel. Gdy do masy dodamy jeszcze orzechy to sukces murowany.
Jeżeli będziecie korzystali z orzechów już poza sezonem to włóżcie je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wystudźcie i zdejmujcie skórkę poprzez wytarcie w ściereczce.
Tarta bardzo jesienna, ale również jak dla mnie najlepsza z wszystkich, jakie udało mi się zrobić
SKŁADNIKI:
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
Na masę:
– 2 szklanki suszonych daktyli
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 1,5 szklanki orzechów laskowych
– 5 łyżek wody z moczenia daktyli
Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– około szklanki orzechów laskowych
– 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy
– dno i boki formy do tart (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 28 cm wylepić masą
Masa:
– daktyle namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub krócej. Powinny być miękkie. Odcisnąć nadmiar wody
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Przełożyć do miski i wraz z daktylami oraz wodą z moczenia zmiksować na gładko (można malakserem lub blenderem)
– dodać orzechy, wymieszać i wylać na spód. Wyrównać wierzch
Polewa:
– mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia się składników
– wylewamy na masę karmelową i ozdabiamy połówkami orzechów
– wstawiamy do zamrażalnika na 1-2 godziny a później do lodówki
250
Witam! Jaki wymiar ma szklanka? Czy jest to 250ml?
Dziękuję za odpowedź Niestety znalazłam tylko mleko 71%, ma sens zaczynać tartę? ;/
12 solidnych kawałków
Dobry wieczór, ile kawałków wychodzi z takiej tarty „plus” minus|? 😉
Wspaniale
Spody można dowolnie modyfikować pod swoje smaki. Gratuluje roku bez produktów zwierzęcych i życzę wielu, wielu lat.
Pozdrawiam serdecznie
Tartę zrobiłam dwa razy pod rząd i… chyba na tym się nie skończy Zmodyfikowałam nieco przepis – spód zrobiłam głównie ze zmielonych pestek, dodając jedynie odrobinę zmielonych wiórków kokosowych (za pierwszym razem robiłam zgodnie z przepisem, ale nie jestem fanką dominującego smaku kokosa i bardzo „piaskowej” konsystencji spodu). Za to reszta? Mój absolutny hit! Mąż jest zachwycony, zachwycona była również koleżanka, która jest weganką od 20 lat i nie przepadała za wegańskimi słodyczami, bo większość z nich była „mało wyrazista”. Nie przepadała… do tej pory Bardzo dziękuję za przepisy i inspirację. To początek mojej wegańskiej drogi, minął właśnie rok od odstawienia przeze mnie produktów odzwierzęcych, a ja staram się ciągle doskonalić – w nowej jednak dla mnie – sztuce gotowania bez mięsa. Dzięki wielkie!
bardzo bardzo dziękuję i smacznego
Tarta zrobiona, ponieważ nie jestem takim fanem orzechów, to na wierzch ich już nie sypałam, zamiast laskowych użyłam fistaszki (chłopak jest uczulony na laskowe) i tarta jest ekstra, bardzo Ci dziękuję za ten przepis Widzę że wiele tart jest robionych na podobnej zasadzie, myślę że następnym razem spróbuję zrobić z musu z pieczonego buraka ^^ Masz piękny blog z pięknymi zdjęciami, będę zaglądać 😀
Tak pomyślałam, że na spód zamiast syropu można dać np. daktyle aby masa się zaczęła kleić.
niestety nie. To spowoduje, że woda nie rozdzieli się od tłuszczu tylko zamrozi się razem z nim
Czy mogę wstawić mleko kokosowe na jakiś krótszy czas do zamrażarki zamiast do lodówki na jeden dzień?
to by wiele wyjaśniało w każdym razie dziś rano je rozkroiłam i jest mmmm
dlatego ja zazwyczaj oprócz 2-3 łyżek syropu dodaję jeszcze zmiksowanego banana lub inne owoce (np. jabłko, śliwki lub inne)
nie wiem czemu, ale jak próbuję zrobić spód z podanych proporcji to mi się w ogóle nie skleja musiałam dać bardzo dużo tego syropu żeby masa się kleiła, ale wtedy była już tak słodka, że nie dałoby się tego zjeść. jakieś pomysły co może być nie tak ? mam jakiś oszukany syrop z agawy ? 😉
za drugim razem dodałam do masy banana i wyszło ok, ale nie wiem czemu bez banana nie wychodzi ?
smak będzie trochę inny, ale też pyszny
witam! przepis genialny mam zamiar dzisiaj zrobić tylko mam pytanie czy mogę zastąpić orzechy laskowe włoskimi? mam całą michę w domu a laskowych niestety brak a zamiast syropu z agawy mogę użyć miodu? pozdrawiam !
Tak
cudownie 😀 ilość mąki taka sama jak wiórków?
mąka będzie idealna
Czy zamiast mielonych wiórków kokosowych można dodać po prostu mąki kokosowej? czy mimo wszystko wiórki lepiej się sprawdza?
Tak. Są całe
Czy dobrze rozumiem, że orzechy, które dodajemy do masy są w całości? Nie blendujemy ich?
Właśnie miałam ochotę od dawna na takie cudo!!! <3
oczywiście, że tak
Świetny wpis!
Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach
syrop trzcinowy się nadaje?:D
mleko kokosowe a dokładnie tłuszcz daje spoistość i kształt masie. Jest raczej konieczny
Czym można zastąpić mleko kokosowe?