TARTA MANDARYNKOWA Z FISTASZKOWYM KREMEM
weganon 11 lutego 2016

Po małym poradniku dotyczącym wytwórstwa wegańskich ciast, przyszedł czas na nową tarte. Spód nie jest czymś nadzwyczajnym. Zmielone orzechy ziemne, wiórki kokosowe i pestki słonecznika. Nowością jest dodanie konfitury malinowej, która skleiła sypkie składniki. Jak wspominałem w poście o ciastach można zrobić krem z orzechów ziemnych.
Macie dwie drogi postępowania. Możecie użyć gotowego masła orzechowego lub samodzielnie zmielić orzechy na pastę. Kolejnym dodatkiem jest krem kokosowy i naturalne tofu. Gdybyśmy pozostali z takim składem to gwarantuje, że nikt by tego nie ruszył. Masa jest mdła.  Dlatego trzeba dodać trochę słodyczy i co ważne skórek z mandarynek. Nadadzą one cytrusowego smaku i sprawią, że krem będzie orzeźwiający. Możecie też dodać soku z cytryny, jeśli uznacie, że jest jeszcze mało wyraźny. Pamiętajcie tylko, że na wierzchu będą kwaskowe owoce, więc nie przesadźcie.
Krem jest gładki, po kilku godzinach lekko tężeje i można tarte kroić bez problemu. Zamiast mandarynek polecam użyć czerwonych pomarańczy. Są niesamowite w smaku.
SKŁADNIKI:
 
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 3 łyżki gęstej konfitury malinowej
 
Na krem:
– 2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 200 g
– pół szklanki nierafinowanego cukru pudru
– skórka z 7 mandarynek i ewentualnie sok z połowy cytryny
 
Na wierzch:
– 7 mandarynek
 
WYKONANIE:
 
Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury dokładnie rozdrobnić na małe okruszki malakserem
– dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Powinna powstać zwarta gliniasta masa
– formę do tarty o śr. ok 30 wylepić masą (najpierw boki, później dno. Nie za grubo)
 
Krem:
– do malaksera włożyć orzechy i mielić je do momentu uzyskania masła. Dodać białą, stałą część z puszki mleka oraz tofu, cukier i skórki starte z mandarynek. Całość dokładnie zmiksować na gładko
– krem wyłożyć na spód tarty
– mandarynki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu kremu
– tartę wstawić na kilka godzin do lodówki
 

5 Komentarze

  1. Może i spód nie jest czymś nadzwyczajnym, ale z pewnością tak smakuje! :) i niezależnie, czy z mandarynkami, czy z czerwoną pomarańczą, ta tarta musi smakować obłędnie!

  2. Może i spód nie jest czymś nadzwyczajnym, ale z pewnością tak smakuje! :) i niezależnie, czy z mandarynkami, czy z czerwoną pomarańczą, ta tarta musi smakować obłędnie!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *