TARTA KAJMAKOWA Z KONFITURĄ MORELOWĄ I JAGLANYMI TRUFLAMI
weganon 14 maja 2015

Prób stworzenia kajmaku w wydaniu wegańskim było kilka. Okazało się, że nie należy czasem kombinować tylko iść na skróty, by otrzymać to co chcieliśmy.
Przepis jest banalny. Krem kokosowy mieszamy z melasowym cukrem muscovado i podgrzewamy pół godziny (następuje odparowanie wody i gęstnienie). Kajmak na ciepło jest lekko lejący. Po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się masłowaty :)
Ma niesamowity smak. W ogóle nie czuć kokosa. Wiem, że jest słodki i kaloryczny, ale raz na ruski rok można sobie pozwolić na odrobinę, by później z przyjemnością pojeździć godzinę na rowerze nad Wisłą :)
Kajmak musiał od razu znaleźć praktyczne zastosowanie. Posłużył jako nadzienie w tarcie.
Spód tarty to mielone nerkowce, sezam i wiórki kokosowe z kakao, konfiturą morelową, żurawiną i granatem. Nadzienia są trzy warstwy. Kajmakowa, z konfiturą morelową i czekoladowa. Na wierzchu wylądowały orzechy i trufle z kaszy jaglanej, rodzynek i orzechów włoskich.
Tarta ma przełamujące się smaki. Orzechowy, kwaskowy z żurawiny, konfitury i granatu, czekoladowy i lekko korzenny z cynamonu.

SKŁADNIKI:

Kajmak:
– krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
– pół szklanki melasowego cukru muscovado
– szczypta soli morskiej
– skórka z 1 cytryny

Spód:
– szklanka nerkowców
– szklanka sezamu
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki suszonej żurawiny
– łyżka kakao
– 2 łyżki konfitury morelowej
– nasiona z 1 granatu
– syrop z agawy do ewentualnego dosłodzenia
– łyżeczka cynamonu
– skórka z 1 cytryny

Warstwa czekoladowa
– krem kokosowy z 1 puszki
– 2 czekolady wegańskie
– syrop z agawy do ewentualnego dosłodzenia

Trufle jaglane
– 1/4 (50 g) suchej kaszy jaglanej
– szklanka orzechów włoskich
– łyżka kakao
– szklanka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– wiórki kokosowe
– konfitura morelowa
– orzechy włoskie


WYKONANIE:

Kajmak:
– do garnka przełożyć krem kokosowy, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez pół godziny
– mieszać od czasu do czasu
– przelać do słoika i wystudzić

Trufle jaglane:
– kaszę ugotować w wodzie 15 minut (aż wchłonie całą wodę), wystudzić
– w malakserze zmielić orzechy z rodzynkami, dodać do kaszy
– wymieszać, dodać kakao, cynamon i syrop do ewentualnego dosłodzenia
– masę wstawić do lodówki na pół godziny
– formować trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych

Spód:
– w malakserze zmielić nerkowce, sezam i wiórki
– dodać konfiturę, żurawinę, granat, cynamon, kakao, skórkę i ewentualnie syrop z agawy dla słodkości
– masa powinna być dość zbita ale nie kruszyć się
– formę do tarty wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód i brzegi masą
– schłodzić w lodówce przez 2 godziny
– na spodzie tary rozsmarować kajmak, włożyć na pół godziny do lodówki
– następnie rozsmarować konfiturę morelową, wstawić na pół godziny do lodówki

Masa czekoladowa
– wszystkie składniki włożyć do garnka, podgrzewać do rozpuszczenia składników

– masę wylać na konfiturę i ułożyć na wierzchu trufle i orzechy
– wstawić na 2 godziny do lodówki

 

8 Komentarze

  1. Pewnie nie da rady zrobić kajmaku bez użycia jakiegokolwiek cukru, przy użyciu syropow lub miodu?

  2. na taką zdrową karmelową słodycz zawsze można się pokusić 😉 na pewno o wiele zdrowsze niż te z zwykłym cukrem, a w smaku musi zachwycać! tarta – czysta rozpusta, cudowna jest po prostu! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *