Prób stworzenia kajmaku w wydaniu wegańskim było kilka. Okazało się, że nie należy czasem kombinować tylko iść na skróty, by otrzymać to co chcieliśmy.
Przepis jest banalny. Krem kokosowy mieszamy z melasowym cukrem muscovado i podgrzewamy pół godziny (następuje odparowanie wody i gęstnienie). Kajmak na ciepło jest lekko lejący. Po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się masłowaty
Ma niesamowity smak. W ogóle nie czuć kokosa. Wiem, że jest słodki i kaloryczny, ale raz na ruski rok można sobie pozwolić na odrobinę, by później z przyjemnością pojeździć godzinę na rowerze nad Wisłą
Kajmak musiał od razu znaleźć praktyczne zastosowanie. Posłużył jako nadzienie w tarcie.
Spód tarty to mielone nerkowce, sezam i wiórki kokosowe z kakao, konfiturą morelową, żurawiną i granatem. Nadzienia są trzy warstwy. Kajmakowa, z konfiturą morelową i czekoladowa. Na wierzchu wylądowały orzechy i trufle z kaszy jaglanej, rodzynek i orzechów włoskich.
Tarta ma przełamujące się smaki. Orzechowy, kwaskowy z żurawiny, konfitury i granatu, czekoladowy i lekko korzenny z cynamonu.
SKŁADNIKI:
Kajmak:
– krem kokosowy z 2 puszek mleka kokosowego
– pół szklanki melasowego cukru muscovado
– szczypta soli morskiej
– skórka z 1 cytryny
Spód:
– szklanka nerkowców
– szklanka sezamu
– szklanka wiórków kokosowych
– pół szklanki suszonej żurawiny
– łyżka kakao
– 2 łyżki konfitury morelowej
– nasiona z 1 granatu
– syrop z agawy do ewentualnego dosłodzenia
– łyżeczka cynamonu
– skórka z 1 cytryny
Warstwa czekoladowa
– krem kokosowy z 1 puszki
– 2 czekolady wegańskie
– syrop z agawy do ewentualnego dosłodzenia
Trufle jaglane
– 1/4 (50 g) suchej kaszy jaglanej
– szklanka orzechów włoskich
– łyżka kakao
– szklanka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu
– wiórki kokosowe
– konfitura morelowa
– orzechy włoskie
WYKONANIE:
Kajmak:
– do garnka przełożyć krem kokosowy, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez pół godziny
– mieszać od czasu do czasu
– przelać do słoika i wystudzić
Trufle jaglane:
– kaszę ugotować w wodzie 15 minut (aż wchłonie całą wodę), wystudzić
– w malakserze zmielić orzechy z rodzynkami, dodać do kaszy
– wymieszać, dodać kakao, cynamon i syrop do ewentualnego dosłodzenia
– masę wstawić do lodówki na pół godziny
– formować trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych
Spód:
– w malakserze zmielić nerkowce, sezam i wiórki
– dodać konfiturę, żurawinę, granat, cynamon, kakao, skórkę i ewentualnie syrop z agawy dla słodkości
– masa powinna być dość zbita ale nie kruszyć się
– formę do tarty wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód i brzegi masą
– schłodzić w lodówce przez 2 godziny
– na spodzie tary rozsmarować kajmak, włożyć na pół godziny do lodówki
– następnie rozsmarować konfiturę morelową, wstawić na pół godziny do lodówki
Masa czekoladowa
– wszystkie składniki włożyć do garnka, podgrzewać do rozpuszczenia składników
– masę wylać na konfiturę i ułożyć na wierzchu trufle i orzechy
– wstawić na 2 godziny do lodówki
niestety nie da się
Pewnie nie da rady zrobić kajmaku bez użycia jakiegokolwiek cukru, przy użyciu syropow lub miodu?
Hej, jaka jest średnica formy, w której robiłeś? Z góry dzięki za odp.
Będą jeszcze lepsze
Koniecznie
kajmak wyszedł super. Wyjadałem łyżką ze słoika
to chyba Twoje najlepsze ciasto! aż brak mi słów!
na taką zdrową karmelową słodycz zawsze można się pokusić 😉 na pewno o wiele zdrowsze niż te z zwykłym cukrem, a w smaku musi zachwycać! tarta – czysta rozpusta, cudowna jest po prostu!