TARTA BOCZNIAKOWA Z SOSEM BBQ
2 kwietnia 2016
Tarty drożdżowe należą do tych, które lubię najbardziej. Może wynika to z mojej słabości do pizzy, ciast z owocami czy drożdżówek. Zapach, jaki roznosi się po mieszkaniu w trakcie pieczenia jest jednym z najmilszych, jaki się pojawia.
Nadzienia mogą być przeróżne. Najlepiej by nie były zbyt wodniste, bo wtedy dolna część ciasta przypomina gumowaty placek. Spodów nie podpieka się wcześniej jak jest to w przypadku tart na kruchym cieście. Najlepsze są farsze bardzo aromatyczne. Idealne są pomidorowe, grzybowe z dużą ilością duszonych warzyw.
Do grzybów a szczególnie boczniaków pasuje sos o wędzonym smaku. Pamiętam jak kilkanaście lat temu wytaplałem boczniaki w pomidorach z dodatkiem octu balsamicznego i zmiksowanych wędzonych śliwek. Następnie je usmażyłem. To był hit grillowego spotkania.
Tym razem postanowiłem zrobić tarte o takim smaku. Ostrzegam. Uzależnia i na jednym kawałku się nie kończy.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– łyżeczka soli
– ciepła woda
Na farsz:
– 1 średnia cukinia
– 20 – 30 boczniaków
– 1 średnia cebula
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– 2 garście drobno porwanych liści jarmużu
– 1 czerwona papryka
– łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżki octu balsamicznego
– łyżka dowolnego syropu (daktylowy, z agawy, klonowy)
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oregano
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Powoli dodawać ciepłą wodę (ok. 3/4 szklanki) i wyrobić przez kilka minut elastyczne miękkie ciasto
– ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 1-1,5 godziny
Farsz:
– boczniaki podsmażyć na złoto z obu stron
– cebulę, cukinię i paprykę pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnie, dodać trochę soli i smażyć kilka minut. Dodać szklankę wody i dusić do chwili odparowania wody
– dodać przyprawy, przecier pomidorowy, syrop i ocet oraz jarmuż. Dusić do odparowania płynu. Dodać grzyby i wymieszać
– formę do tart z wyjmowanym spodem o śr. ok. 30 cm (może być tortownica), wysmarować olejem i wysypać mąką
– ciasto ponownie chwile wyrobić i cienko rozwałkować. Przenieść do formy i nadać kształt. Wyłożyć farsz na spód
– tartę piec 25-30 minut w 200 stopniach
Czy może Pan umieścić na blogu przepis na grillowane boczniaki? Chętnie wypróbuję, bo sezon grillowy w pełni:)
Właśnie zrobiłam. Pyszne! Wydawało mi się, że starczy na dwa dni…