Coleslaw nierozerwalnie kojarzy się z daniami typu fast food. Jako towarzystwo burgerów i innych dziwnych pokarmów. Najczęściej jest to małą ilość kapusty, marchewki i ewentualnie suszonych ziół, które są utopione w tonie majonezu. Wątroba jest biedna po takim wynalazku.
Podziwiam wszystkich, którzy idą do sklepu i kupują te gotowce. Skitrane w plastikowych pudełkach lub wiadrach. Wypchane po brzegi różnymi świństwami. Przecież przygotowanie coleslawa jest tak banalnie proste.
Wystarczy kilka ruchów nożem i tarką. Własny majonez lub sos majonezowy. Parę gałązek natki, koperku i dymki. Otrzymujemy coś wyjątkowego w smaku. Świeżego i aromatycznego.
Lubię nadawać nowe formy swoim daniom. Zmieniać nie tylko skład, ale również wygląd. Zakochałem się w spiralizerze i w tym daniu gra główne skrzypce. Jesienne warzywa takie jak kalarepa, rzepa, marchew, cukinia, szalotka zostały przerobione na świderki. Smak ten sam a jednak kształty cieszą oko
Do wymieszania warzyw nie użyłem zwykłego majonezu roślinnego. Zrobiłem czosnkowo – ziołowego sosu. Niezwykle aromatyczny i idealny nie tylko do tej sałatki.
Z czym wcinam coleslawa? Z burgerami, kotletami, pieczonymi warzywami a najczęściej samą. Lubię zrobić sobie porządną michę i zjeść dla poprawy nastroju
SKŁADNIKI:
Na sałatkę:
– 1 spora marchewka
– 1 czarna rzepa
– 1 kalarepa
– ½ główki małej białej kapusty
– 2 szalotki
– 1 średnia cukinia
– 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka nasion kminku
Na sos:
– ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– ½ szklanki dowolnego oleju o neutralnym smaku + 3 łyżki
– ½ łyżeczki czarnej soli kala namak
– 1 pęczek koperku
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
– ½ łyżeczki musztardy
– 2-3 gałązki dymki
– pieprz do smaku
– 1 spory starty ząbek czosnku
WYKONANIE:
Sałatka:
– kapustę drobno posiekać
– pozostałe warzywa przepuścić przez spiralizer. Wymieszać wszystkie składniki na sałatkę
Sos:
– wymieszać olej z mlekiem, solą, octem i musztardą. Zmiksować za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego do uzyskania gęstego sosu. Zgęstnieje jeszcze bardziej, gdy wstawimy go na godzinę do lodówki
– dodać czosnek, drobno posiekaną dymkę i koper oraz trochę pieprzu
– sałatkę wymieszać z sosem i ewentualnie doprawić solą
Smacznego
Najlepszy colesław jaki w życiu jadłam. Przepis troszeczkę zmodyfikiwałam, ponieważ unikam oleju, więc dałam połowę.
Brawo Tadki niejadki
Bardzo smaczna surówka, moje Tadki niejadki wszamały ją do obiadu jak nigdy. Nawet z dokładką. Proszę o więcej takich smakowitych przepisów
mam spiralizer jako przystawkę do miksera Kitchen Aid
Proszę o informację jakiego spiralizera Pan używa? Z góry dziękuję. Pozdrawiam
mleko sojowe zawiera lecytynę, która jest konieczna do przygotowania emulsji z olejem. Na blogu są inne majonezy. które spokojnie mogą być podstawą do tego sosu. Z kaszy jaglanej, ziemniaków, płatków ryżowych itd
Czy inne mleko roślinne może być?