Często tak mam, że przygotowuje więcej składników do potrawy. Spokojnie. Nigdy nie marnuje pozostałości. Zawsze dodaję je do innych dań. Podobnie jest w tym przepisie. Ugotowałem za dużo soczewicy do pasztetu (przepis na niego jutro). Chwila namysłu i jest. Upiekę pączki z dodatkiem strączków. Już na blogu jest ciasto z soczewicą.
O ile ciecierzyca i fasola nie dziwią, to soczewica jakoś mało pasuje do wypieków. I tu wielki błąd. Idealnie łączy składniki. Pamiętajcie, że ma sporo białka. Słodko, przyjemnie i w dodatku z pełnowartościowym białkiem. Tylko weganie są w stanie coś takiego wytworzyć
Pojawią się pewnie pytania typu: czy czuć soczewicę, jak to smakuję, czy da się zjeść? Spokojnie. Kakao plus przyprawa piernikowa, załatwi wszystkie te problemy. Idealnie maskuje smak strączka. Jest kompletnie niewyczuwalny. Pamiętajcie o polewie czekoladowej. To ona dopełnia smakiem całość i nie rezygnujcie z niej.
SKŁADNIKI:
Pączki:
– ½ szklanki soczewicy
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki bezsmakowego oleju
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 2 kopiaste łyżki kakao
– 3 łyżki przyprawy piernikowej
Polewa:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 100 g czekolady około 70%
– 1 łyżka przyprawy piernikowej
– dowolny syrop do słodkości
– dowolne posypki
WYKONANIE:
Pączki:
– soczewicę ugotować, wystudzić i zmiksować blenderem ręcznym z mlekiem, olejem i cukrem na gładko. Dodać ocet i wymieszać. Odstawić na 10 minut
– wymieszać mąkę, sodę, przyprawę i kakao. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– wylewać ciasto do formy na pączki (można przenieść ciasto do woreczka na mrożonki, odciąć koniec i wyciskać do foremki)
– piec 20 minut w 175°C. wystudzić i wyjąć z formy
Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać przyprawę i syrop do smaku. Wymieszać
– zanurzać pączki w polewie i odstawić na kratkę lub papier do pieczenia. Można dowolnie udekorować. Przenieść w chłodne miejsce aż polewa stężeje
Rewelacja!
nie, ale wtedy trzeba dodać spirytus lub wódkę
Ocet to konieczność?
Tak, tylko trzeba będzie użyć więcej płynu
Czy można użyć zamiast orkiszowej mąki np. mąkę owsianą? Jestem na diecie bezglutenowej
12 sztuk
One są pieczone i chyba najlepsza byłaby gęsta konfitura
I czy można z nich zrobi takie paczki z nadzieniem ?? Jeśli tak to jakim ? Dzem ?
Ile pączków wychodzi z jednej porcji??
Pączki wyglądają jak z obrazka <3 I tak też zapewne smakują
Każda. Czerwona musi być lekko twardawe
Jakiego koloru ma być soczewica?
Doskonałe!!! Urosły piękne, puchate i przepyszne
to danie na słodko
Jakie są w smaku? Wytrawne czy deserowe? Potrzebuję zamiennika dla dzieci 😉
można zrobić muffinki
można zrobić muffinki lub keks
Mam właśnie nadmiar soczewicy. Jaki kolor ma być? Czy można robić w formie do muffinek bo nie mam takiej ładnej jak Twoja
Ty to potrafisz narobić smaka:)) ..ale nie posiadam takiej formy do pączków…hmm..