SOCZEWICOWE PĄCZKI PIERNIKOWE
weganon 13 grudnia 2017

DSC_0046

Często tak mam, że przygotowuje więcej składników do potrawy. Spokojnie. Nigdy nie marnuje pozostałości. Zawsze dodaję je do innych dań. Podobnie jest w tym przepisie. Ugotowałem za dużo soczewicy do pasztetu (przepis na niego jutro). Chwila namysłu i jest. Upiekę pączki z dodatkiem strączków. Już na blogu jest ciasto z soczewicą.

O ile ciecierzyca i fasola nie dziwią, to soczewica jakoś mało pasuje do wypieków. I tu wielki błąd. Idealnie łączy składniki. Pamiętajcie, że ma sporo białka. Słodko, przyjemnie i w dodatku z pełnowartościowym białkiem. Tylko weganie są w stanie coś takiego wytworzyć :)

Pojawią się pewnie pytania typu: czy czuć soczewicę, jak to smakuję, czy da się zjeść? Spokojnie. Kakao plus przyprawa piernikowa, załatwi wszystkie te problemy. Idealnie maskuje smak strączka. Jest kompletnie niewyczuwalny. Pamiętajcie o polewie czekoladowej. To ona dopełnia smakiem całość i nie rezygnujcie z niej.

DSC_0029

SKŁADNIKI:

Pączki:
– ½ szklanki soczewicy

– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki bezsmakowego oleju
– ¾ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 2 kopiaste łyżki kakao
– 3 łyżki przyprawy piernikowej

Polewa:
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego

– 100 g czekolady około 70%
– 1 łyżka przyprawy piernikowej
– dowolny syrop do słodkości
– dowolne posypki

WYKONANIE:

Pączki:
– soczewicę ugotować, wystudzić i zmiksować blenderem ręcznym z mlekiem, olejem i cukrem na gładko. Dodać ocet i wymieszać. Odstawić na 10 minut

– wymieszać mąkę, sodę, przyprawę i kakao. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– wylewać ciasto do formy na pączki (można przenieść ciasto do woreczka na mrożonki, odciąć koniec i wyciskać do foremki)
– piec 20 minut w 175°C. wystudzić i wyjąć z formy

Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać przyprawę i syrop do smaku. Wymieszać

– zanurzać pączki w polewie i odstawić na kratkę lub papier do pieczenia. Można dowolnie udekorować. Przenieść w chłodne miejsce aż polewa stężeje

DSC_0040

DSC_0050

19 Komentarze

  1. Czy można użyć zamiast orkiszowej mąki np. mąkę owsianą? Jestem na diecie bezglutenowej :)

  2. Mam właśnie nadmiar soczewicy. Jaki kolor ma być? Czy można robić w formie do muffinek bo nie mam takiej ładnej jak Twoja

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *