ROGALIKI RÓŻANO-MIGDAŁOWE
weganon 14 stycznia 2019

DSC_0026

Uwielbiam kruche ciasto. Mogę je wcinać bez opamiętania. Oczywiście hamuję się, ale nie jest łatwo. Ciasteczka, ciasta, rogaliki itd. Kiedyś używałem oleju kokosowego lub innego roślinnego. Nie było źle, ale ciasto było zbyt twarde i trudne do formowania. Zdecydowanie wolę wegańskie margaryny, a szczególnie BioAlsan. Zawiera olej palmowy, który pozyskiwany jest w ekologicznych plantacji, które się niszczą środowiska, a pracownicy są dobrze wynagradzani. Ta margaryna nie zawiera samego oleju palmowego. Tak naprawdę w stosunku do innych margaryn, ma go bardzo mało. Jest idealna do wegańskich kruchych ciast.

Rogaliki to jedne ze słodkości, które pięknie wyglądają i wszystkim smakują. Można je nadziewać przeróżnościami. Konfiturami, masłami orzechowymi, musami warzywnymi czy owocowymi, mielonymi orzechami itd. W tych połączyłem konfiturę różaną z Końskowoli z masłem migdałowym od Planta Food. Powstała gęsta i aromatyczna pasta. Podczas pieczenia nie wylewa się na zewnątrz. Trzyma kształt. Rogaliki są idealne do ciepłej herbaty, kawy, do pracy, na podwieczorek :)

DSC_0038

SKŁADNIKI:

Nadzienie:
– 3 łyżki konfitury różanej

– 3 łyżki masła migdałowego

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– 200 g wegańskiej margaryny np. BioAlasan
– 2 łyżki śmietany sojowej lub innej
– ½ szklanki pudru z ksylitolu lub innego cukru

WYKONANIE:

Nadzienie:
– masło wymieszać dokładnie z konfiturą

Ciasto:
– miękką margarynę zmiksować na puszysto z pudrem

– dodać śmietanę i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Podzielić na 2 części
– podsypując mąką blat, wałkować na grubość 2-3 mm na kształt koła
– przyłożyć do ciasta duży talerz i obrysować nożem. Resztki ciasta odłożyć, a na kole robić 8 równych linii (powstaną trójkąty)
– na szerszy koniec, nakładać łyżeczkę nadzienia i rolować w kierunku cienkiego końca
– rogaliki włożyć na 30 minut do lodówki
– ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– posmarować wierzch posłodzonym mlekiem roślinnym. Można posypać makiem, posiekanymi orzechami
– piec 20 minut w 180°C

DSC_0047

DSC_0045

DSC_0037

2 Komentarze

  1. Świetny przepis, rogaliki wyszły przepyszne, u nas akurat z powidłami śliwkowymi, proporcje są idealne, ciasto świetnie współpracuje, a rogaliki są kruchutkie, właśnie się zajadamy :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *