PŁYWAJĄCE WYSPY :)
weganon 31 maja 2015

Na blogu do łask wraca kasza jaglana. Połączyłem ją z wieloma składnikami by otrzymać fajny letni deser.
Kasza jaglana ma tę właściwość, że z czym by ją nie połączyć, tworzy świetny smak.
Kaszę połączyłem  orzechami, sezamem, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Ze schłodzonej masy uformowałem niewielkie ciastka i zatopiłem w truskawkowym puddingu chia.
Jest tu niesamowity kontrast smakowy. Słodkawe, orzechowe, czekoladowe i cynamonowe wyspy zanurzone w kwaskowatym sosie truskawkowym.
Ważne by czekoladę posiekać i drobno i grubo. Pod wpływem lekko ciepłej masy część czekolady się rozpuści i nada fajną barwę no i smak.
Deser idealnie smakuje lekko schłodzony. Doskonały dodatek to miętą.

SKŁADNIKI:

Na wyspy:
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– szklanka orzechów włoskich
– pół szklanki wiórków kokosowych
– pół szklanki sezamu
– skórka z całej i sok z połowy cytryny
– pół łyżeczki cynamonu
– dowolny syrop lub inne słodziwo do smaku
– 100 g czekolady wegańskiej

Na sos:
– 2 szklanki musu truskawkowego
– 4 łyżki nasion chia
– ewentualnie jakieś słodziwo


WYKONANIE:

Sos:
– truskawki zmiksować na gładko i dodać nasiona chia
– dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki
– jeśli truskawki są kwaskowe można dosłodzić

Wyspy:
– kaszę ugotować do miękkości i lekko przestudzić
– orzechy, wiórki i sezam zmiksować w malakserze, dodać kaszę, sok i skórkę  cytryny i ponownie zmiksować
– czekoladę posiekać na drobno i grubo, dodać do masy i dosłodzić do smaku
– masę schłodzić godzinę w lodówce
– do naczynie wyłożyć sos a następnie za pomocą łyżki do lodów formować ciastka
– układać na sosie
– dodać listki mięty

 

5 Komentarze

  1. Jakiego używa Pan malaksera? Taki z supermarketu za 300 zł czy jakiś specjalny vitamix? Ja używam zwykłego blendera brauna (metalową nakładka miksująca) i gdy miksuję np. ugotowaną kaszę jaglaną z owocami, to zamula i jakby zapycha się…

  2. uwielbiam jaglaną w wszelakim wydaniu, a takie słodkie pomysły szczególnie mile widziane! :) ciekawie wygląda, aż chce się spróbować! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *